Οικολόγοι Πράσινοι: Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

[ ARti news / Ελλάδα / 27.02.18 ]

 Ανακοίνωση σχετικά με την τοποθέτηση του συν-εκπροσώπου των Οικολόγων Πράσινων στην σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων. Σ' αυτή αναφέρονται τα εξής:

 1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε από θέση αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ως θεμέλιο της πολιτικής μας ταυτότητας, κατά τον ίδιο τρόπο που η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας αποτελεί θεμελιακή θέση και οπτική της αριστεράς.

2. Η δική μας επιλογή είναι ένα διαφορετικό μοντέλο «ανάπτυξης», που βασίζεται στην αποκέντρωση και σε δραστηριότητες του χαμηλότερου δυνατού επιπέδου όχλησης με κοινωνικό χαρακτήρα.

3. Αντίστοιχη είναι η αντίθεση μας με το πρόβλημα του Εθνικού Πάρκου του Πιρίν στη Βουλγαρία όπως και με τις μεγάλες επενδύσεις στα Βαλκάνια. Για το θέμα αυτό διαμορφώνεται ήδη Βαλκανικό μέτωπο με τη συμμετοχή της ευρωβουλευτού και συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων Σκα Κέλερ.

4. Άμεσα συνδεδεμένο με τις εξορύξεις σε χερσαίες περιοχές (όπως στην Ήπειρο όπου ήδη προχωρούν οι έρευνες) είναι το θέμα του νερού (σχετικά η πρόσφατη Έκθεση του ΟΗΕ που αναφέρει ότι από το 70% των αποθεμάτων νερού του πλανήτη μόνο το 9% είναι πόσιμο). Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τον αγώνα των κινημάτων εναντίον των εξορύξεων πετρελαίου στην Ήπειρο-http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.

5. Πέρα από τη καθολική μας αντίθεση στις συζητούμενες συμβάσεις, ζητάμε αυστηρά μέτρα προστασίας των περιοχών Natura.

6. Η χώρα μας είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους από ανανεώσιμες πηγές. Σ΄ αυτή τη βάση στηρίζουμε και την πρόσφατη νομοθέτηση για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

7. Και βεβαίως επιμένουμε στη συνεργασία.

8. Το θέμα είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας σε σχέση και με τα ξένα μεγάλα συμφέροντα.

9. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα θέσουμε την άποψη μας υπόψη όλων των βουλευτών.

Βουλή: Οι τοποθετήσεις για την έρευνα εξόρυξης υδρογονανθράκων

 Την αντίθεσή τους εκφράζουν και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι προερχόμενοι από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργος Δημαράς και Γιάννης Τσιρώνης (αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), οι οποίοι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. Όπως δήλωσε ο κ. Δημαράς, δεν τίθεται ωστόσο ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση - "αυτή είναι η διαφορά της πολιτικής της Οικολογίας που αμφισβητεί το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο και το υπόδειγμα ζωής που έχει διαμορφώσει το ίδιο το μοντέλο".    "Τους πόρους υδρογονανθράκων έπρεπε να τους κρατήσουμε για την χώρα, σε εποχές που θα στερεύουν τα αποθέματα της Μ. Ανατολής και άλλων χωρών, τότε που θα είναι περιζήτητα. Είναι λάθος και αδικία για την πατρίδα μας, να προχωρήσουμε σε τόσες πολλές συμβάσεις και σε τόσο λίγο χρόνο", είπε χαρακτηριστικά.

"Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, θα γίνει χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους", τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την κύρωση από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή των τεσσάρων συμβάσεων μίσθωσης που αναφέρονται στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.   

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. "Οι συμβάσεις που κατατίθενται σήμερα, γίνονται με δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως: τη γαλλική Total και την ιταλική Edison. Παράλληλα, ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση σε άλλη περιοχή της χώρας, στην Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil. Πρόκειται για ενεργειακούς ομίλους διεθνούς βεληνεκούς που διαθέτουν πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία. Η παρουσία τους αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της" ανέφερε ακόμη ο κ. Σταθάκης. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προωθείται άμεσα η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και συμπλήρωσής του, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από το διεθνές ενδιαφέρον, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία και ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία μέχρι το 2016 ήταν ουσιαστικά ανενεργή.   

"Κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έχει η προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς", υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και ενημέρωσε ότι έμφαση δίνεται ειδικώς στις προστατευόμενες περιοχές Natura, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η πλέον προικισμένη χώρα της ΕΕ. 

Στη σύμβαση που αφορά το θαλάσσιο "οικόπεδο 2" επιμείναμε, ώστε η ΣΜΠΕ να εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα να προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές. Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking", ανέφερε ο υπουργός. 

"Οι παρούσες συμβάσεις μίσθωσης, αποτελούν μια σημαντική και θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς αναπτύσσεται περαιτέρω η διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, με στόχο να δημιουργηθεί ένας ισχυρός παραγωγικός κλάδος - αυτός των υδρογονανθράκων - για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η δημιουργία αυτού του κλάδου αναμένεται να προσφέρει ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και, παράλληλα, σημαντικά δημόσια έσοδα για τον κρατικό Προϋπολογισμό., τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης. 

 Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική επενδυτική προοπτική για τη χώρα μας, η οποία συνδέεται και με την ένταξή της στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και με την αναβάθμισή της σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, ο κ. Κατσαφάδος μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι προσποιείται πως ξεχνά πότε άρχισε αυτή η διαδικασία και επιχειρεί να οικειοποιηθεί το όλο έργο. 

"Είναι εθνική υπόθεση, γιατί η αξιοποίηση υδρογονανθράκων εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να αποκτήσει η χώρα, παρά το γεγονός βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος, φαίνεται να το έχει η μοίρα του να εφαρμόζει και να νομοθετεί, αυτά που καταψήφιζε και αφόριζε σε άλλες περιόδους" είπε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Γ. Αρβανιτίδης και επισήμανε ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων από την Ελλάδα, μας αναβαθμίζει γεωπολιτικά και μας βάζει με άλλους όρους στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ σημαντική είναι και η αναπτυξιακή διάσταση τους. 

Ωφελημένοι θα είναι οι μεγαλομέτοχοι των εγχώριων και ξένων ομίλων, ο στόχος όμως, για αύξηση του ποσοστού κέρδους των ενεργειακών ομίλων συμβαδίζει με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με τα εργατικά ατυχήματα, με τις μειωμένες εγγυήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ξεζούμισμα της λαϊκής κατανάλωσης, γι' αυτό εξάλλου είναι πανάκριβα τα καύσιμα, αφού πίσω από τις υψηλές τιμές κρύβεται το κέρδος των διυλιστηρίων, των εισαγωγέων, των χονδρεμπόρων και του λιανικού εμπορίου, καθώς και η υπέρογκη κρατική φορολογία που επιτρέπει την κρατική ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων" είπε εκ μέρους του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου.   

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής Δημήτρης Καμμένος, παρατήρησε ότι η διαχείριση του θέματος δεν πρέπει να αφορά κάποιο κόμμα, το θέμα είναι εθνικό και η απόφασή μας είναι πολύ σημαντική, θα καθορίσει το μέλλον μας και θα ενισχύσει τις θέσεις μας σ' ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο και ανταγωνιστικό οικονομικά περιβάλλον.

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με το έργο, έθεσε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ο οποίος ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει με σαφήνεια στην Ολομέλεια, αν πραγματικά είναι διασφαλισμένο το φυσικό περιβάλλον των περιοχών όπου θα γίνουν γεωτρήσεις, και αναφερόμενος στις στρεμματικές αποζημιώσεις για την πρώτη φάση των ερευνών, τόνισε ότι είναι μικρές, ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί τι ισχύει σε ανάλογες εκμεταλλεύσεις στο εξωτερικό.