ΟΗΕ: Ο δρόμος του Σταυρού των μεταναστών

[ ARTI news / Κόσμος / 29.07.20 ]

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες δημοσιεύει μια νέα έκθεση την Τετάρτη 29 Ιουλίου σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Περισσότερες από 16.000 συνεντεύξεις κατέστησαν δυνατή την ακριβή αναγνώριση της βίας και των κακοποιήσεων που υπέστησαν οι μετανάστες.

Για τους μετανάστες, ο δρόμος προς τη Λιβύη είναι ο δρόμος του Σταυρού. Βίαιοι θάνατοι, σεξουαλική κακοποίηση, αυθαίρετες κρατήσεις, εμπορία ανθρώπων ... Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας είναι ένας κατάλογος κακομεταχείρισης.

Οι μετανάστες που πήραν συνέντευξη είδαν περισσότερους από 2.000 θανάτους στο δρόμο τους. Τα δύο τρίτα συνδέονται άμεσα με εγκληματική δραστηριότητα.

Ένας στους πέντε μετανάστες υπέστη βασανιστήρια. Οι δράστες τουλάχιστον στα μισά περιστατικά είναι μέλη των δυνάμεων καταστολής.

Η μελέτη εντοπίζει επίσης περισσότερα από 6.000 θύματα σεξουαλικής βίας, εγκλήματα που διαπράχθηκαν από λαθρέμπορους στα 3/4 των περιπτώσεων. Ειδικά στη Βόρεια Αφρική.

Τα σύνορα μεταξύ Νίγηρα και Λιβύης είναι το πιο επικίνδυνο σημείο διέλευσης με χιλιάδες περιστατικά βίας. Ένα άλλο μέρος είναι η δυτική ακτή της Λιβύης από το Bani Walid έως την Τρίπολη, το σημείο αναχώρησης για τους μετανάστες.

Ως εκ τούτου, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ζητά την προστασία αυτών των ευάλωτων ατόμων και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.