Ξεκινούν έντονες πολιτικές διεργασίες

[ ARTI news / Ελλάδα / 06.01.19 ]

Πολιτικές διεργασίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα καθώς συνεδριάζουν τα πολιτικά όργανα των κομμάτων της συγκυβέρνησης μετά τη νέα αντιπαράθεση του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά λίγες εβδομάδες πριν τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την ενόχλησή του το Σάββατο με αφορμή τη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών ότι «σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του». Ο υπουργός Άμυνας αντέδρασε κάνοντας λόγο για «αποστασία» από τον «ολετήρα της χώρας» και υποστηρίζοντας ότι δέχεται «πόλεμο» από τότε που τράβηξε το δικό του δρόμου και δε δέχτηκε «τη Ν.Δ. των μνημονίων και των Πλεύρηδων».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός από τη Σαμοθράκη έστειλε μήνυμα προς τον Π. Καμμένο ότι δεν πρόκειται να δειλιάσει «μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ -και θα υπερασπιστούμε- αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα». «Δεν το κάναμε ποτέ, ούτε και τώρα θα μπούμε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις» πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της Κουμουνδούρου. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κατανοεί τις απόψεις του Καμμένου αλλά δεν δέχεται τους παραλληλισμούς του «ότι εάν τελικά αυτή η συμφωνία ψηφιστεί και από κάποιους από τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., αυτό ισοδυναμεί με μια νέα αποστασία. Αυτό το θεωρώ εντελώς λάθος».

Σε συνέντευξη του (Αθήνα 9.84) ο βουλευτής τόνισε πως οι «συγκεκριμένοι βουλευτές ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, άρα, να αποστατήσουν από τι και για ποιο λόγο; Και δεύτερον, όταν μιλάμε για τέτοια κορυφαία ζητήματα, για εθνικά ζητήματα τα οποία αφορούν το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, τα επόμενα πολλά χρόνια, ε, φαντάζομαι ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα στον καθέναν να αναλαμβάνει τη δική του, ατομική ευθύνη». 

Σε ερώτηση για τη σχέση ανάμεσα στους Κοτζιά και Καμμένο, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε ότι δεν θέλει να έχει μια τοποθέτηση ίσων αποστάσεων και υπογράμμισε το εξής: «Από τη μία έχουμε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος συνέβαλε τα μάλα στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, πράγμα το οποίο πρέπει να του αναγνωριστεί και το πιστώνεται και ο ίδιος και συνολικά βέβαια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Και, από την άλλη, τον κ. Καμμένο, ο οποίος, ενώ εξαρχής της συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης γνώριζε ποια είναι η προγραμματική της δέσμευση και η κατεύθυνσή της, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας να κάνει δηλώσεις οι οποίες προσθέτουν κάποια καινούργια στοιχεία τα οποία προφανώς και δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης».