Ξεκινάει το Φεστιβάλ Καννών

[ ARti news / Κόσμος / 08.05.18 ]

Ξεκινάει σήμερα, Τρίτη, 8 Μαΐου το Φεστιβάλ Καννών και ολοκληρώνεται στις 19 του μήνα με την απονομή των βραβείων. Πενήντα χρόνια από τον επεισοδιακό Μάη του 1968 και το φεστιβάλ που δεν τέλειωσε ποτέ, κάποιοι παλιοί… θαμώνες επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος με διαφορετικές βλέψεις. Για τον Ζαν Λικ Γκοντάρ ο λόγος -ίσως το πρόσωπο του φεστιβάλ κάτι που επιβεβαιώνεται κι από την αφίσα της φετινής γιορτής που διακοσμείται από τον δικό του «Τρελό Πιερό»- ο οποίος από καταληψίας και οργισμένος σκηνοθέτης σε εκείνο το 21ο φεστιβάλ, φέτος στα 88 του στοχεύει να κατακτήσει για πρώτη φορά τον Χρυσό Φοίνικα με την 8η επίσκεψη του στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Μαζί με το «Le livre d' Image» υπάρχουν ακόμη πέντε ταινίες που θα κονταροχτυπηθούν για τον Χρυσό Φοίνικα χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τη σοβαρή πιθανότητα να σκάσει από άλλου (βλέπε Άπω Ανατολή) η μεγάλη έκπληξη μεταξύ των 21 υποψηφίων…

Το βιβλίο των Εικόνων του Ζαν Λικ Γκοντάρ
Ο ελβετογάλλος δημιουργός δεν είναι βέβαιο ακόμη αν θα βρεθεί στην Κρουαζέτ αλλά το φιλμ του που περιγράφεται ως «Μία ιστορία σε πέντε πράξεις, όσα και τα δάχτυλα ενός χεριού» είναι βέβαιο πως θα κάνει αίσθηση.

 Γυρισμένο σε διάφορες αραβικές χώρες και με την αναμενόμενα ιδιόρρυθμη φύση του το φιλμ προβλέπεται να έχει την υφή του κινηματογραφικού φιλοσοφικού δοκιμίου όπως και οι τελευταίες δουλειές του 88χρονου δημιουργού.