Με αλλαγές η ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου

[ ARTI news / Ήπειρος / 16.07.18 ]

Μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου (με αρκετές αλλαγές) για την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Ο διάλογος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα είναι συνεχής δήλωσε  ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, από τα Γιάννινα όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με σκοπό την ομαλή πορεία προς το νέο ενιαίο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ήδη ορισμένες αλλαγές συμφωνήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Υπουργός με την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και με την Διοίκηση του ΤΕΙ.

Ο κ. Γαβρόγλου, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, υπογράμμισε ότι από το σύνολο των ζητημάτων που είχε θέσει η Σύγκλητος –δεκατέσσερα στον αριθμό- αντιμετωπίστηκαν σχεδόν όλα.

Έτσι μεταξύ των άλλων, θα λειτουργήσει τμήμα ψυχολογίας αλλά και τμήμα φιλοσοφίας με προσανατολισμό τα παιδαγωγικά. Το ακριβές περιεχόμενό του θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από την δημόσια διαβούλευση που είχε προηγηθεί προέκυψαν σοβαρές επιστημονικές αντιρρήσεις στην ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής, η ίδρυση του οποίου δεν θα προχωρήσει.

Ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπληρωθεί το Κέντρο Έρευνας με ένα ακόμη Ινστιτούτο με κατεύθυνση την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, όπως έχει ζητήσει το ΤΕΙ και υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο και ο αριθμός των ινστιτούτων είναι κυρίως θέμα που αποφασίζουν τα ίδια τα ιδρύματα.

Στην συνάντηση βρέθηκε η τομή για την μεταφορά του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο υπουργός επεσήμανε με έμφαση ότι κανένας υπάλληλος δεν θα μετακινηθεί αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου ο Υπουργός τόνισε ότι αποτιμήθηκε ο Νόμος- πλαίσιο, με ιδιαίτερη έμφαση στις εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών, τις μεταπτυχιακές σπουδές και το άσυλο.

Συνάμα έγινε εκτενής συζήτηση για το μέλλον των ΑΕΙ μέρος της οποίας ήταν οι συνέργειες με τα ΤΕΙ και τα διετή προγράμματα σπουδών.