Λιβύη: Ο Φρανκενστάιν των ΗΠΑ

[ ARTI news / Κόσμος / 10.04.19 ]

Ο Χαλίφα Χάφταρ που επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό του την Λιβύη, είναι Λίβυος που έγινε πολίτης των ΗΠΑ! 

Συγκεκριμένα, ο 75χρονος σήμερα στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ήταν αξιωματικός στο πραξικόπημα που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία το 1969, αλλά έπεσε στην δυσμένεια του Λίβυου δικτάτορα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 .

Ο Χάφταρ αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, όπου πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να επιστρέψει.

 Ο στρατιωτικός ξαναγύρισε στη Λιβύη το 2011, για να συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον του Καντάφι, που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ.

Στο εξής η χώρα περνά σε πολιτική αστάθεια καθώς τζιχαντιστικές οργανώσεις, αντάρτικες ομάδες, φυλές και άλλες πολιτικές δυνάμεις μάχονται μεταξύ τους για την επικράτηση.

Ο Χάφταρ εμφανίζεται στο προσκήνιο στη Λιβύη και το 2014 με την παραστρατιωτική του οργάνωση, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, ως διώκτης των τζιχαντιστών.

Πολλοί στρατιωτικοί του ανατολικού τμήματος της χώρας εντάσσονται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και ο Χάφταρ αρχίζει να εδραιώνει τη δύναμή του.

Αρχικά «καθάρισε» από τους τζιχαντιστές την Βεγγάζη και η πόλη  έγινε το «προπύργιό» του.

Από τα ανατολικά ξεκίνησε την προέλαση για την κατάκτηση της χώρας, ισχυροποιώντας σε κάθε νίκη την κυριαρχία του, απέναντι στις εκάστοτε τοπικές ή γενικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Στις αρχές του έτους,  ο ΕΛΣ έθεσε υπό τον έλεγχο του Χάφταρ την νευραλγική για την οικονομία της χώρα περιοχή με τα κοιτάσματα πετρελαίου. Η περιοχή λεγόταν «Πετρελαϊκή Ημισέληνος», στην βορειο-ανατολική Λιβύη, ενώ κατέλαβε την Ντέρνα, προπύργιο των ακραίων ισλαμιστών και μοναδική πόλη του ανατολικού τμήματος που δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχό του.

Στη συνέχεια κινήθηκε δυτικά και τώρα βρίσκεται προ των πυλών της πρωτεύουσας της χώρας, Λιβύης.

Από τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος στον Χαφτάρ

Επισήμως, όλα τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ υποστηρίζουν την κυβέρνηση Φάγεζ ας Σάρατζ. Στην πραγματικότητα όμως, ορισμένες κυβερνήσεις «είχαν παράλληλες συνομιλίες με διάφορους παράγοντες που  επέτρεψαν να αγνοήσουν τη νομική διαδικασία και να προχωρήσουν στη στρατιωτική διαδικασία» εξηγεί ο Elham Saudi, συνιδρυτής μίας ΜΚΟ δικηγόρων για την «Δικαιοσύνη στη Λιβύη» με έδρα το Λονδίνο.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι:

- η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θέλουν να περιορίσουν την επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη.

- η Ρωσία, η οποία έχει περιθάλψει  τραυματίες στρατιώτες του ΕΛΣ και έχει αναφερθεί ότι τυπώνει χρήματα για λογαριασμό του στρατάρχη.

- Η Γαλλία, η οποία τον βλέπει ως το κλειδί για τη σταθεροποίηση της Λιβύης και την επιβράδυνση της ροής των μεταναστών στην Ευρώπη. Ωστόσο, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι δεν έχει «κρυφή ατζέντα» στη Λιβύη ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης, ο Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε χθες Δευτέρα στον Φάγεζ ας Σάρατζ για να του τονίσει ότι εναντιώνεται στην έφοδο των δυνάμεων του Χάφταρ στην Τρίπολη. 

- Η Ιταλία ωστόσο, η οποία θέλει επίσης να αποτρέψει τη μετανάστευση μέσω της Λιβύης, διαφωνεί με τη σιωπηρή υποστήριξη της Γαλλίας στον Χάφταρ.

Οι ΗΠΑ για μία ακόμα φορά συγκρούονται με ένα «δημιούργημά» τους

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν την Χαμάς στην Παλαιστίνη για να αντιπαρατεθεί στην Φατάχ του Αραφάτ, τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν του σοβιετικούς, το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία για να χτυπήσουν τον Άσαντ. Και τώρα στη Λιβύη βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα ακόμα δημιούργημά τους (που λειτουργεί όπως ο Φρανκεστάιν), τον Χάφταρ.

Πριν λίγες μέρες, λόγω των βίαιων συγκρούσεων στην Τρίπολη,  ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την προσωρινή αποχώρηση δυνάμεων που σταθμεύουν στη Λιβύη, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς υποστήριξη τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης GNA, του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Οι ΗΠΑ υποστηρίξουν  τις ένοπλες ομάδες που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους και την Αλ Κάιντα, μεταξύ των οποίων και ο στρατός της GNA.

Πρόσφατα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο καταδίκασε την επίθεση του Χάφταρ και κάλεσε τις δυνάμεις του ΕΛΣ «να επιστρέψουν στις θέσεις τους».