Κόνιτσα: Ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

[ ARTI news / Ελλάδα / 19.03.19 ]

Με την έξαρση του εθνικισμού τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται και ανάλογη έξαρση του ρατσισμού. Ό,τι μισαλλόδοξο και αναχρονιστικό άρχισε πλέον να πυροδοτεί το κλίμα και να τροφοδοτεί την ακροδεξιά καθώς και διάφορες νεοφασιστικές ομάδες. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος διαδραματίζουν διάφοροι κληρικοί και μητροπολίτες, όπως ο μητροπολίτης Ανδρέας της Κόνιτσας που  βγάζει συνεχώς πύρινους λόγους υπέρ του «εθνομάρτυρα Κατσίφα»!

Θυμίζουμε ότι οι ακροδεξιοί της περιοχής δεν στερούνται εγκληματικής δράσης τα τελευταία χρόνια με απειλές, όπως ενάντια στον καθηγητή Νιτσιάκο, με επιθέσεις, με εκρηκτικούς μηχανισμούς, απειλές και βία (όπως στο καλοκαιρινό summer school), με τραυματισμούς, επιθέσεις με μαχαίρια κ.α.

Αυτή την φορά το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Επιτέθηκαν σε ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες την ώρα που έπαιζαν μπάσκετ σε γήπεδο της περιοχής. Συγκεκριμένα, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με σιδερολοστούς και έσπασε το χέρι σ’ ένα από τα παιδιά. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της επίθεσης, ο επικεφαλής τους, επόπτευε την επίθεση κρατώντας περίστροφο.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή 17-3-2019. Οι τραυματίες απευθύνθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα που αρχικά χλευάστηκαν και δεν έγιναν πιστευτοί. Συλλήψεις, προσαγωγές, έρευνες παρά την βαρύτητα του περιστατικού με επίθεση και οπλοφόρων δεν έγιναν. Επειδή η Κόνιτσα είναι μικρή και οι δράστες γνωστοί προξενεί εντύπωση το γεγονός.

Η σιωπή της οργάνωσης που τους φιλοξενεί επίσης είναι τουλάχιστον περίεργη. Μένει να δούμε τις επόμενες μέρες αν θα λυθεί η γλώσσα τους και θα κάνουν κάτι να προστατέψουν καλύτερα τους ανήλικους πρόσφυγες που φιλοξενούν.