Κυπριακό: Κατατίθενται οι χάρτες

[ ARti news / Κόσμος / 11.01.17 ]

Ο χάρτης που θα καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες θεωρείται για πολλούς ως μία βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου Ανάν. Ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς κινείται στο 28,2% (η έκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου), περιλαμβάνει την πόλη και παραλία της Μόρφου και τα χωριά της Κυθρέας όπως και την περιοχή του Αποστόλου Βαρνάβα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την επιστροφή της Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς και οι ακτογραμμές να καλύπτουν το 50,4%. Όπως είναι γνωστό, η τουρκοκυπριακή πλευρά κινείται στο ποσοστό 29,2% και στη βάση αυτή θα παρουσιάσει και τις προτάσεις της σε χάρτη. Είναι προφανές πως πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο του χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκική πλευρά καθώς δεν έχει σημασία τόσο το ποσοστό αλλά οι περιοχές που θα επιστραφούν.

Δύσκολα ο χάρτης θα περιλαμβάνει επιστροφή της Μόρφου. Οι θέσεις που παρουσιάζονται σήμερα, δεν είναι οι τελικές αλλά αποτελούν την αφετηρία για διαπραγμάτευση και ενδεχομένως ο δρόμος να είναι μακρύς. Όπως έχει συμφωνηθεί οι χάρτες θα παρουσιασθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα ελεγχθούν από τους ειδικούς και στη συνέχεια θα παραδοθούν στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα για να φυλαχθούν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μεταβεί στη Γενεύη. γεγονός που υποδηλώνει ότι η συμφωνία δεν είναι ορατή.