Κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς

[ ARti news / Κόσμος / 04.03.18 ]

Σήμερα γίνονται εκλογές στην Ιταλία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει το 28% της πρόθεσης ψήφου και είναι πρώτο κόμμα.

Σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες, η κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και Αδέλφια της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι), βρίσκεται κοντά στο 37,5%. Και η κεντροαριστερή συμμαχία, υπό το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, με το 27%. 

Τα Πέντε Αστέρια

Δίνουν βάρος, κυρίως, στη στήριξη των ανέργων, στις δημόσιες επενδύσεις και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Είναι βέβαιο ότι το κίνημα του Γκρίλο έχει εγκαταλείψει τους υψηλούς τόνους. Τώρα προβάλλει μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική, η οποία δεν αποκλείει, μετεκλογικά, και ενδεχόμενες συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Αν δεχτούν, βέβαια, τις θέσεις του Κινήματος», επιμένει ο Ντι Μάιο. 

Τα Πέντε Αστέρια επέλεξαν να παρουσιάσουν, πριν από τις εκλογές, τους δεκαεπτά υποψήφιους υπουργούς τους.

Πρόκειται, κυρίως, για καθηγητές πανεπιστημίων, ανώτερους κρατικούς υπάλληλους και, σε μια περίπτωση, για Ολυμπιονίκη κολυμβητή.

«Το είχαμε υποσχεθεί και το κάναμε, επιλέξαμε ανθρώπους με γνώσεις, ικανούς να λύσουν τα προβλήματα της χώρας», λέει με έμφαση ο υποψήφιος πρωθυπουργός των «πεντάστερων», Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η Αριστερά

Η ιταλική Αριστερά των μεγάλων πολιτικών και θεωρητικών διεργασιών και της ισχυρής απήχησης των θέσεών της στην ιταλική κοινωνία  δεν υπάρχει πια. Η Αριστερά (η οποία δημιούργησε το κίνημα Ελεύθεροι και Ισοι) δεν καταφέρνει να αποκτήσει νέα δυναμική και να επιβάλει τις θέσεις της στην πολιτική ατζέντα της χώρας.

Οι προοδευτικές και οι αριστερές δυνάμεις της Ιταλίας δεν είναι καν σε θέση να εξηγήσουν το ζήτημα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Αυτό ενισχύει τη δεξιά και κυρίως την ακροδεξιά που έχει σαφή αντιμεταναστευτική, δηλαδή ρατσιστική και ξενοφοβική, στάση. Ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν άλλαξε, η Γαλλία κρατά καλά κλειστά τα σύνορά της στους μετανάστες και για τα «κέντρα παραμονής» επιλέγονται σχεδόν πάντα υποβαθμισμένες περιοχές, στις οποίες υπάρχουν ήδη συσσωρευμένα προβλήματα ανεργίας και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Ο Ρέντσι

Ο Ρέντσι με το Δημοκρατικό Κόμμα ταυτίστηκε με την ρεαλιστική (δηλαδή συστημική) σοσιαλδημοκρατία, που ψήφισε μεταρρυθμίσεις για την παιδεία και τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες κρίνονται απολύτως νεοφιλελεύθερες.

Εξάλλου, πολλοί επιδιώκουν έναν μεγάλο συνασπισμό (εάν συγκρατήσει τις δυνάμεις του το Δημοκρατικό Κόμμα) κατά το ανάλογο της Γερμανίας, δηλαδή τη συνεργασία της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι (σε συμμαχία με την ακροδεξιά) με το Δημοκρατικό Κόμμα.  «Των δυο ομοιότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας», όπως δηλώνουν, χωρίς ενδοιασμούς, φίλοι και συνεργάτες του Μπερλουσκόνι.

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, είναι ένας 45χρόνος πολιτικός, που προσπαθεί, αποστασιοποιούμενος από ακραίες φασιστικές θέσεις, να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας «σοβαρής ακροδεξιάς» κατά το ανάλογο της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» που ήθελαν κάποιοι στην Ελλάδα. Έτσι, η Λέγκα του Βορρά εγκατέλειψε την φασιστική ρητορική της και υποστηρίζει ότι «θέλει να εγγυηθεί τα συμφέροντα των Ιταλών, έναντι των εισβολέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Βέβαια κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Σαλβίνι δήλωσε ότι «το Ισλάμ είναι ασύμβατο με τις αξίες της Ιταλίας».

Ο επικεφαλής της Λέγκας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι συμφωνεί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε μια σειρά ζητημάτων, όπως οι «τράπεζες, η μετανάστευση και η νομισματική πολιτική».

Τέλος, δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής του νεοφασιστικού κινήματος Κάζα Πάουντ, Σιμόνε Ντι Στέφανο δήλωσε «έτοιμος να στηρίξει μια κυβέρνηση του Σαλβίνι».

 «Εάν υπάρχει η πιθανότητα να συγκροτηθεί μία εθνικά κυρίαρχη κυβέρνηση που θα μας βγάλει έξω από το ευρώ, έξω από την ΕΕ και θα σταματήσει τη μετανάστευση -τα τρία κύρια σημεία του προγράμματός μας- είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε» μία κυβέρνηση υπό τον ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio24 ο επικεφαλής υποψήφιος της CasaPound Σιμόνε Ντι Στέφανο.

Για να γίνει αντιληπτό τι είναι η Λέγκα του Βορρά, αρκεί να πούμε ότι ο 28χρονος Ιταλός, Λούκα Τράνι, που πυροβόλησε και τραυμάτισε μετανάστες, στην πόλη Ματσεράτα της κεντρικής Ιταλίας, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Λέγκας του Βορρά στις δημοτικές εκλογές του 2017.

Η συμμαχία της ακροδεξιάς με τη δεξιά του Μπερλουσκόνι

«Μόλις υπέγραψα με τον Ματέο Σαλβίνι και την Τζόρτζια Μελόνι το εκλογικό πρόγραμμα της κεντροδεξιάς. Μαζί θα νικήσουμε!», έγραψε την Πέμπτη ο Ιταλός μεγιστάνας Μπερλουσκόνι κάτω από φωτογραφία όπου εμφανίζεται στο πλευρό του επικεφαλής της αντιμεταναστευτικής προσκείμενης στο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας Λέγκα του Βορρά Ματέο Σαλβίνι και της προέδρου του μικρού κόμματος της δεξιάς Fratelli d' Italia Τζόρτζια Μελόνι.
Το περιεχόμενο του εκλογικού προγράμματος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά προβλέπει την θέσπιση ενός «flat tax», ενιαίου φόρου εισοδήματος, ύψους 23% και την κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, του νόμου Φορνέρο του 2011, ο οποίος αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αρχικά επιφυλακτικός απέναντι στην κατάργηση του νόμου Φορνέρο, η οποία είναι πιθανόν να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τελικά αναγκάσθηκε να ενδώσει στις απαιτήσεις των συμμάχων του.
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη το βράδυ της Πέμπτης, δεν απάλειψε όλα τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στο Forza Italia, που εκπροσωπεί την φιλοευρωπαϊκή δεξιά, και τη Λέγκα του Βορρά και το Fratelli d' Italia, που εκπροσωπούν την ριζοσπαστική, εθνικιστική δεξιά.
Ο 81χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο 44χρονος Ματέο Σαλβίνι εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το όνομα του πρωθυπουργού, σε περίπτωση νίκης. Ο επικεφαλής της Λέγκα διεκδικεί το πόστο εάν το κόμμα του ξεπεράσει σε αριθμό ψήφων την Forza Italia, ενώ ο Μπερλουσκόνι τον προορίζει για το υπουργείο Εσωτερικών.
Κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»;

Τι θα γίνει αν οι εκλογές δεν δώσουν κυβερνητική λύση; Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μία «κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με μόνη αποστολή την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

*Στη φωτογραφία ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι