Κινηματογράφος: Το αριστούργημα «ΠΑΡΙΣΙ, ΤΕΞΑΣ» στην Άρτα

[ ARTI news / Ήπειρος / 31.10.19 ]

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΤΑΣ 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

"ΠΑΡΙΣΙ, ΤΕΞΑΣ" (1984) 

ΤΟΥ ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 

ΣΤΙΣ 16:00 ΣΤΟ "ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ" 

ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

Σε αυτό το αντισυμβατικό road movie που βασίζεται σε ένα σενάριο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Σαμ Σέπαρντ, ο Βιμ Βέντερς ασχολείται με τον άνθρωπο που αναζητά την ταυτότητά του στον σύγχρονο κόσμο. 

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τράβις, ενός άνδρα που περιπλανιέται από το Μεξικό προς το Τέξας, μέσα στην ανυπόφορη ζέστη του “Big Bend”. Ο Τράβις περπατάει για τέσσερα χρόνια στο πουθενά, με μοναδικό οδηγό του την ακατανίκητη επιθυμία του να ξαναβρεί την οικογένειά του, την ασφάλεια του μέρους όπου γεννήθηκε, εκεί απ' όπου ξεκίνησε. Η πορεία του αυτή όμως είναι αν όχι αδιέξοδη, τουλάχιστον σαν ένας κύκλος, σαν μια παρένθεση στη σταυροφορία του πρωταγωνιστή. Ο Τράβις διανύει έναν δρόμο από τη συμβατική ζωή προς το άγνωστο, εκεί όπου δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο οι ρίζες του, παγιδευμένος στο Παρίσι...του Τέξας. 

 Ένα αινιγματικό παιχνίδι του Βέντερς, με αργούς ρυθμούς, με πλάνα που ορίζονται από την στατικότητα της ερήμου του Τέξας, σε μια ταινία για τους ανθρώπους που δεν καταφέρνουν να βρουν αυτό που ζητούν ή ίσως εκεί που το ζητούν.

 Γράφει, η Φιλιώ Τζαχρήστα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βιμ Βέντερς

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Χάρι Ντιν Στάντον, Ναστάζια Κίνσκι, Ντιν Στόκγουελ, Ορόρ Κλεμάν

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 147 λεπτά