Κινδυνεύει ο απεργός πείνας Τουργκούτ Κανιά

[ ARti news / Ελλάδα / 09.07.18 ]

Ο κρατούμενος απεργός πείνας Τουργκούτ Κανιά διανύει την 38η ημέρα απεργίας πείνας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού με στόχο την ακύρωση της απόφασης της έκδοσής του στο αδίστακτο καθεστώς Ερντογάν. Η κατάσταση της υγείας του 45χρονου κομμουνιστή έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες και βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο.

Την περασμένη Κυριακή, αντιπροσωπεία του Τομέα Δικαιωμάτων και του Τμήματος Προσφυγικής-Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τον επισκέφθηκε στον Κορυδαλλό. Μετά την επίσκεψη, σε ανοιχτή επιστολή του ο Τ. Καγιά έγραψε πως «η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε απλώς τις ευχές και τις επιθυμίες της και μου ζήτησε να σταματήσω την απεργία πείνας, λέγοντας "είναι λάθος ένας επαναστάτης να κάνει κακό στον εαυτό του μέσω της απεργίας πείνας" [...]. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά δηλώνει ότι η έκδοση δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα από ανεπίσημα κανάλια, αλλά από την άλλη κάνει τα στραβά μάτια. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον θάνατο ενός κομμουνιστή, ούτε καν η αντίδραση του τουρκικού καθεστώτος».

Σύμφωνα με την πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση της περασμένης Τετάρτης, ο Τ. Καγιά διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού επεισοδίου. Η απόφαση της διεύθυνσης των φυλακών να μην παραμείνει νοσηλευόμενος σε κρατικό νοσοκομείο χαρακτηρίζεται ντροπή για τον πολιτισμό και τη δημοκρατία στη χώρα μας. Παράλληλα με την απεργία πείνας, πολλαπλασιάζονται οι δράσεις και τα ψηφίσματα αλληλεγγύης στον Τούρκο αγωνιστή. Πριν από λίγες μέρες, μια ομάδα Τούρκων συντρόφων του αλυσοδέθηκε επί ώρες έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ προγραμματίζεται νέα μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά καλεί σε νέα συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, Ψύλλα 2 και Φιλελλήνων.