Κατεδαφίσεις εξπρές

[ ARTI news / Ελλάδα / 07.08.18 ]

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργού Υποδομών, της περιφερειάρχη Αττικής, των δασαρχών της Αττικής, των γενικών διευθυντών της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, των αρμοδίων γενικών γραμματέων και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με αντικείμενο την επόμενη μέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι..

«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές. «Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες», παρατήρησε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική», είπε o κ. Τσίπρας.

Οι 20 παρεμβάσεις 

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις 20 παρεμβάσεις για την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη δόμηση και τόνισε ότι «προχωράμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3200 αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική που έχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και το ίδιο θα συμβεί και με την υπόλοιπη Ελλάδα».

«Θα γίνουν κατεδαφίσεις εξπρές μαντρότοιχων σε παραλίες. Όποιος θελήσει να κάνει τα στραβά μάτια να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των περιφερειακών παρατηρητηρίων», προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

«Δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης. Παράλληλα θα γίνεται παρακολούθηση όλων των καταγγελιών», επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Οι ελεγκτές θα επιλέγονται μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης».

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα δράση ώστε οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές να ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και τη ζωή των κατοίκων τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτό», όπως είπε, «θα ισχύσει και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής».