Καταγγελία για τη χρήση φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες

[ ARTI news / Ελλάδα / 27.12.17 ]

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ιχθυολόγος Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος δικάσθηκε γιατί μηνύθηκε από την εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην οποία εργαζόταν για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. Ο ιχθυολόγος είχε καταγγείλει με δημοσιεύματα το τεράστιο έγκλημα που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες και τα ποτάμια από όλες τις εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, το οποίο λέγεται χρήση ΦΟΡΜΟΛΗΣ.

 Σε νέο κείμενό του ο ιχθυολόγος αναφέρει τα εξής:

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΤΙΣ 4 ΤΟΥ ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΗ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΒΡΗΚΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ ΦΟΡΜΟΛΗΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΙΣ ΘΑΝΑΤΩΣΕΙΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΗΜΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ ΟΤΙ ΔΥΣΦΗΜΙΣΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ και ΔΙΚΑΣΤΗΚΑ ΣΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ. 
Είναι η κλασική τακτική, όποιος σηκώνει κεφάλι και δεν προσκυνάει αφεντικά και δεν συγκαλύπτει εγκλήματα να προσπαθούν να τον αποδομήσουν σαν χαρακτήρα και να τον παρουσιάσουν σαν επικίνδυνο για την κοινωνία. 

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι η απαγόρευση στο να δημοσιοποιώ σχετικά στοιχεία και αν το κάνω να δέχομαι για κάθε ένα παράπτωμα 500 ευρώ πρόστιμο και τρίμηνη φυλάκιση, ενώ το δικαστήριο δεν δέχτηκε τα περί γκάγκστερ και απαγωγής. Ουσιαστικά σκοπός αυτού του δικαστηρίου που έκαναν εναντίον μου, ήταν να φιμωθώ και να αρχίσουν να με εξοντώνουν οικονομικά και ηθικά. Η απόφαση μου ανακοινώθηκε Νοέμβρη και μετά από λίγο μου ήρθε νέο δικαστήριο περί απειλών απαγωγής γραμματέως.
Όταν ήμουν 18 χρονών και σπούδασα ιχθυολόγος δεν ήξερα ότι για να πας μπροστά πρέπει να σπουδάσεις κάθαρμα!
ΞΑΝΑΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΝΩΝ ΦΟΡΜΟΛΗΣ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ DEAL ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΒΟΜΒΑ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
ΔΕΝ ΜΕ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΙ - ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΜΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ
ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ - ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΦΑΩ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΩ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ
ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΦΟΡΜΟΛΗ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ ΕΙΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ.

Η μακροχρόνια έκθεση στη φορμαλδεΰδη έχει συσχετισθεί με αυξανόμενη πιθανότητα εμφάνισης ρινικού καρκίνου και καρκίνου των ιγμόρειων, ρινο- και στοματοφαρυγγικού καρκίνου, και καρκίνου των πνευμόνων στον άνθρωπο. Πειράματα σε ζώα αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ ρινικού καρκίνου σε αρουραίους και στην έκθεσή τους σε φορμαλδεΰδη. Οι συγκλίνουσες ενδείξεις
καρκινογένεσης περιλαμβάνουν δέσμευση DNA, γονοτοξικότητα σε βραχυπρόθεσμες δοκιμές, και κυτταροτοξικές αλλαγές στα κύτταρα του οργάνου-στόχου που υποδηλώνουν προνεοπλασματικές αλλαγές. 

Η Φορμαλδεΰδη είναι μια πλήρως καρκινογόνος ουσία και εμφανίζεται να ασκεί επίδραση σε τουλάχιστον δύο στάδια της διαδικασίας καρκινογένεσης.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΕΛΑΚΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ»

πηγή

Δείτε σχετικά:

- Ιχθυοκαλλιέργειες: χρήση της επικίνδυνης φορμόλης

- Ιχθυοκαλλιέργειες Ηγουμενίτσας: χρήση τόνων φορμόλης και άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα στο βωμό του κέρδους;

- Τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος στην Ηγουμενίτσα

- Ναι, δίνεται φορμόλη στα ψάρια και είναι και νόμιμο...  (Ιωάννα Σωτήρχου - Εφημερίδα των Συντακτών)

- Δικάζεται γιατί κατήγγειλε το έγκλημα χρήσης φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες (artinews.gr)

Παλιότερα ελληνικά σκάνδαλα φορμόλης:

- Ιχθυοκαλλιέργειες με φορμόλη (από "Τα σκάνδαλα της φορμόλης")

- porosnews.gr-Απαντήσεις για ιχθυοκαλλιέργειες και φορμόλη
Και αλλού... (ιχθυοκαλλιέργεια σολομού και παρασιτοκτόνα):
-  Fish farm parasite drug threatens wildlife