Καλημέρα ρεεε!

[ ARTI news / Ελλάδα / 27.06.20 ]

Μια ΚΑΛΗΜΕΡΑ είπε ο Dimitrios Koletsis, ομορφαίνοντας με την τέχνη του το «Μεγάλο περίπατο» στην κόλαση της Αθήνας. Αλλά η «καλημέρα» του, λέει, ήταν παράνομη, παραβίασε το νόμο και την τάξη σύμφωνα με τις δεξιές ηγεσίες και τους σερίφηδές της.

Μια «Καλημέρα» γραμμένη με κιμωλία, κινητοποίησε αστυνομία, υπαλλήλους του δήμου και υδροφόρες. Βλέπετε αυτή η «Καλημέρα» από κιμωλία (!) ήταν ανατρεπτική. Θα έμενε στις πατούσες των παπουτσιών των περιπατητών και θα μεταφέρονταν από σπίτι σε σπίτι, σε όλα τα σπίτια, ξυπνώντας συναισθήματα, αναζωπυρώνοντας την ευγένεια, την καλοσύνη και τη συμπάθεια. Και είναι επικίνδυνο πράγμα η συμπάθεια και το συμπάσχειν. Έτσι μεγαλώνει το «Εμείς», γίνεται δυνατός χορός, που αγκαλιάζει τους απόκληρους, τους πρόσφυγες, τους ανέστιους, τους αναγκεμένους, όλους.

Είναι επικίνδυνη μια ΚΑΛΗΜΕΡΑ και ό,τι γαλβανίζει τα συναισθήματα, ό,τι καίει και ξεσηκώνει την ψυχή. Είναι επικίνδυνη η τέχνη και η ποίηση. Γι’ αυτό την εξοβελίζουν από τα σχολειά, από την πόλη, από τον κόσμο.

Από τα βάθη των χρόνων ακούγεται εκείνος ο δεξιός υπουργός που αποκάλεσε τους ποιητές «λαπάδες». Η ευαισθησία είναι απαξιωμένη σ’ αυτόν τον πολιτικό χώρο. Ακόμα και μια «Καλημέρα» είναι σύνθημα επαναστατικό που ανατρέπει τον χομπσιανό κόσμο του.

Και ο Δημήτρης, ένας καλλιτέχνης του «δρόμου», ένας λαϊκός καλλιτέχνης, μένει ν’ απορεί με τον παραλογισμό. Που ολόκληρος μηχανισμός κινητοποιήθηκε για μια «καλημέρα»!

Αχ, φίλε, δεν είναι παίξε γέλασε μια καλημέρα!

Βάζει φωτιά σ’ έναν κόσμο που θεμέλιό του είναι ο φόβος.

Κι εσύ έρχεσαι να διαλύσεις το φόβο… Κάνεις επανάσταση! Τι δεν καταλαβαίνεις;

ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑ ρεεε!