Ιωάννινα: Ο Στυλιανίδης για την ύποπτη δράση ΜΚΟ

[ ARti news / Ήπειρος / 18.05.17 ]

Συναντήσεις με τον δήμαρχο Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα και τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, είχε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στα Ιωάννινα, για την εκδήλωση-συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα, με θέμα «Ποια Ευρώπη θέλουμε; Διαμορφώνοντας μαζί την πορεία προς το μέλλον».

 Ο κ. Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, τόνισε πως η συζήτηση που είχε μαζί του επιβεβαίωσε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο υποδοχής των προσφύγων στα Γιάννενα και γενικότερα στην Ήπειρο. Παράλληλα, δήλωσε περήφανος ως Έλληνας, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι Έλληνες δίνουν το παράδειγμα και κρατούν ψηλά τη σημαία του ηθικού πλαισίου της ΕΕ, που βασίζεται στην αλληλεγγύη».

 Ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων υπενθύμισε πως βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ανθρωπιστικής Κοινότητας είναι ότι οι κοινωνίες που υποδέχονται τους πρόσφυγες «πρέπει να είναι κι αυτές σε καλό επίπεδο, ώστε να υποστηρίξουν την υποδοχή, αλλά και να νοιώσουν ότι συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία, έχοντας κάποια στιγμή και κάποια μορφή "οφέλους"». Προτεραιότητα, όπως επισήμανε, και του ίδιου προσωπικά από τη θέση του επιτρόπου, είναι να μεταφερθεί μεγάλο μέρος των προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενους χώρους, καθώς, επίσης, να προχωρήσει το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσής τους, ώστε να εξυπηρετούνται και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Μάλιστα, πρόσθεσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αποδειχτεί ότι αυτή η οικονομική ενίσχυση προσφέρει πιο αξιοπρεπή διαχείριση της καθημερινότητας των προσφύγων, ενώ βοηθά στη συνύπαρξή τους με τις κοινότητες που τους υποδέχονται.

 Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την καταγγελία που έκανε ο ίδιος, σχετικά με την ύποπτη δράση συγκεκριμένης ΜΚΟ, υπογράμμισε ότι «το φαινόμενο αυτό χτυπήθηκε εν τη γενέσει του, καθώς για ακόμη μία φορά οι μηχανισμοί έλεγχου της ΕΕ αποδεικνύεται πως λειτουργούν αποτελεσματικά».