Η σκηνή που αφαιρέθηκε από την τελετή έναρξης των Αγώνων

[ ARTI news / Κόσμος / 05.08.16 ]

Οι κυνικοί θα πουν ότι η σκηνή είχε τη θέση της στην ιστορία της Βραζιλίας και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο σήμερα, 5 Αυγούστου.

Είναι η σκηνή που αρκετοί είδαν κατά τη διάρκεια της πρόβας της τελετής έναρξης στο Στάδιο Μαρακανά που άνοιξε για ένα περιορισμένο κοινό, την Κυριακή 31, Ιουλίου. Οι θεατές, αν και υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες εχεμύθειας, δεν θα μπορούσαν να σιωπήσουν βλέποντας τη σκηνή όπου η επικεφαλής, το γνωστό μοντέλο Gisele παρελαύνει υπό τους ήχους του Garota de Ipanema, Tom Jobim ("Το κορίτσι από την Ipanema", μια περιοχή του Ρίο), όταν ξαφνικά ένας αγόρι(μιγάς, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de Sao Paulo) της «επιτέθηκε». Η αστυνομία παρενέβη, η όμορφη ξανθιά μπαίνει ανάμεσα. Δεν έχει σημασία που η σκηνή τελείωσε με μία «συμφιλίωση», ο συμβολισμός παρέμεινε.

Οι χορογράφοι στην πρώτη μισή ώρα της παράστασης παρουσιάζουν  τη σκηνή της "τυπικής" ζωής ενός Carioca. Η assalto (επίθεση) εναντίον μιας πλούσιας γυναίκας, απαραίτητα ξανθιάς, όμορφης αναγκαστικά, από ένα αγόρι, απαραίτητα κακό, και αναπόφευκτα έγχρωμο παραπέμπει έκδηλα σε έναν δεδηλωμένο ρατσισμό. Οι καλοί, πλούσιοι λευκοί και οι κακοί έγχρωμοι!

Το σοκ έχει επισκιάσει όλα τα άλλα… Η διαμάχη παίρνει διαστάσεις. Ο σκηνοθέτης Fernando Meirelles, λέει, πως δεν ήταν μια επίθεση, αλλά για έναν πωλητή μπικίνι, που πλησίασε το όμορφο κορίτσι. Μια εκδοχή που υποστηρίζουν αρκετοί δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στην τελετή. Πάντως, συνειδητοποιώντας το λάθος, η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων έχει προγραμματίσει να αφαιρέσει τη σκηνή. Μην παραξενευτείτε, λοιπόν, αν δεν την δείτε. Ο ρατσισμός, όμως, είναι εδώ! Απλώς αποσύρθηκε για λίγο στα παρασκήνια…

«Αν υπάρχει μια προσομοίωση επίθεσης, είναι λυπηρό», λέει, η κοινωνιολόγος Ε. Solano, καθηγήτρια στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Όλα αυτά αναπαράγουν τις φυλετικές προκαταλήψεις στη Βραζιλία, σαν να ήταν κάτι φυσικό...» επισημαίνει.

Σύμφωνα με την κα Solano, αυτή η καθημερινή σκηνή στο Ρίο υποδηλώνει ότι τα πάντα μπορούν να εξηγηθούν με βάση το χρώμα του δέρματος! Αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο ρατσισμός συνοδεύεται από μία τρομερή κοινωνική ανισότητα που είναι απτή και ορατή στη χώρα. Η βία των συμμοριών στις φαβέλες προστίθεται στην αστυνομική βία. Η Διεθνής Αμνηστία έχει θορυβηθεί από την εκθετική αύξηση των εγκλημάτων από την αστυνομία: 124 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, που είναι μια αύξηση της τάξης του 103% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015. Σύμφωνα με την Ρενάτα Neder, της Διεθνούς Αμνηστίας, οι Αγώνες θα εντείνουν την τάση αυτή με την αύξηση των αστυνομικών επιχειρήσεων. Στις φαβέλες, οι κάτοικοι, στην πραγματικότητα, φοβούνται περισσότερο την αστυνομία παρά τους ληστές…