Η παράδοση της Ηπείρου στο Ηρώδειο

[ ARTI news / Ήπειρος / 04.10.18 ]

Η Ήπειρος ταξίδεψε σε μια μαγική βραδιά στο Ωδείου Ηρώδου του Αττικού την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου. Στο κατάμεστο από θεατές Ηρώδειο  γιόρτασε για πρώτη φορά ολόκληρη η Ήπειρος. Σε μια λαμπρή βραδιά για τους Ηπειρώτες, παρακολουθήσαμε μια μοναδική παράσταση, που καθήλωσε τους θεατές, με τίτλο «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» σε σκηνοθεσία Αντώνη Τσάβαλου. Ήταν μια ανεπανάληπτη βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου με την παρακαταθήκη όλων των ηπειρωτών πνευματικών ανθρώπων, όπου αναδείχθηκε η υπέρλαμπρη ηπειρώτικη δημιουργία, ο ζηλευτός υλικός και άυλος πολιτισμός της Ηπείρου, στους αιώνες της ιστορίας της.

Περισσότεροι από 4500 θεατές απόλαυσαν και χειροκρότησαν θερμά την παράσταση που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και περιλάμβανε ολόκληρη την διαχρονική διαδρομή του πολιτισμού της Ηπείρου. Από την αρχαία Δωδώνη, την Νικόπολη και το ταξίδι του Οδυσσέα στις ακτογραμμές της, το Νεκρομαντείο, τον Αχέροντα, την καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, το Μέτσοβο το Ζαγόρι, το Σούλι, το Ζάλογγο, τα Τζουμέρκα και τόσους άλλους σημαντικούς τόπους γεμάτους με ιστορία και πολιτισμό. 

Η παράσταση μας πλημμύρισε με την τοπιογραφική απαράμιλλη ομορφιά της Ηπείρου, με τις παραλογές και τους θρύλους των γεφυριών, των ποταμών, τα ξακουστών βουνών της, τη λίμνη των θρύλων των Ιωαννίνων, τους κυραντζήδες και την  ξενιτιά, το μέγα θέμα της ηπειρωτικής αποδημίας, τα ξακουστά ηπειρώτικα πανηγύρια, τους  απελευθερωτικούς αγώνες, και τόσα άλλα θέματα αντλημένα από την περιπέτεια των Ηπειρωτών στα πέρατα της οικουμένης.

Με την συμμετοχή των κορυφαίων Ηπειρωτών μουσικών και τραγουδιστών επι σκηνής: Πετρολούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Ναπολέων Δάμος, Γιώργος Κοτσίνης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Γιάννης Παπακώστας, Κώστας Τζίμας, Παγώνα Αθανασίου και Δημήτρης Υφαντής. 
Μαζί τους, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τα πολυφωνικά σχήματα  Κυράδες της Άνω Δερόπολης,  το εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και η Χαονία. 
Με μία πλειάδα  Ηπειρωτών ηθοποιών: Γιώργος Αρμένης, Θεοδώρα Σιάρκου, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιώργος Νάκος, Βασίλης Σιάφης, Λάμπρος Γραμματικός, Ρηνιώ Μπάλκου - Παπαδοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, οι οποίοι ερμήνευσαν λογοτεχνικά κείμενα των Ηπειρωτών συγγραφέων Κ. Κρυστάλλη, Χ. Χριστοβασίλη, Μ. Γκανά, Τ. Πορφύρη, Ν. Χουλιαρά, Δ. Χατζή, Χ. Μηλιώνη, Γ. Κοτζιούλας, Φ. Μούλιου, Σ. Δημητρίου, Β. Γκουρογιάννη κ.α.

Τα γλυπτά του εικαστικού Θεόδωρου Παπαγιάννη αποτέλεσαν ένα εκπληκτικό σκηνικό διάκοσμο της παράστασης.

Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Παππάς