Η Παλαιστίνη φλέγεται-δεκάδες νεκροί

[ ARti news / Κόσμος / 14.05.18 ]

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γάζα λίγες ώρες πριν ανοίξει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν στη διάρκεια της ημέρας, 70ής επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ, καθώς μεγάφωνα στα τζαμιά της Γάζας καλούν τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν στην «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής». 

Ο  κύριος όγκος των διαδηλωτών θα φθάσει κοντά στον φράχτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το έδαφος του Ισραήλ, μετά τη μεσημεριανή προσευχή. Πολλοί νέοι και νέες είναι ήδη στην πρώτη γραμμή. Διαμαρτύρονται. Καίνε λάστιχα και σημαίες του Ισραήλ. Πετούν πέτρες.  Είναι έτοιμοι  να πεθάνουν για την Παλαιστίνη. Να γίνουν μάρτυρες. Οι δικοί τους θα είναι υπερήφανοι γι’ αυτές κι αυτούς, για τα αγόρια και τα κορίτσια τους.

Οι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν. Μα τα παιδιά προχωρούν προς τον συνοριακό φράκτη. Κάποια πέφτουν. Τα άλλα συνεχίζουν την πορεία τους. «Είναι κάτι το εκπληκτικό, βαθιά άπιαστο για το Δυτικό μυαλό…», σημειώνει ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.