Η Μόρια είναι παντού...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 18.09.20 ]

«Μόρια: Με μπουλντόζες σβήνει η ντροπή» γράφουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». «Πότε ξανά Μόρια» γράφει στο κύριο άρθρο της «Η Καθημερινή». Έτσι επιχειρεί η συντονισμένη επικοινωνιακή αγυρτεία να μεταστρέψει τις εντυπώσεις και η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη να ιδιοποιηθεί την "εξάλειψη της ντροπής" και να καταστήσει την καταστροφή της Μόριας έργο δικό της! Όμως σε όλους είναι γνωστό ότι η ντροπή εκπυρώθηκε, ότι το όνειδος πυρπολήθηκε από μερικούς νέους που έκαψαν την κόλασή τους. Τώρα οι μπουλντόζες της κυβέρνησης απλώς σαρώνουν τα αποκαΐδια της ντροπής. Κι ενώ οι κυβερνώντες και τα μιντιακά μεγάφωνά τους επιχαίρουν για το γεγονός, την ίδια στιγμή χαρακτηρίζουν εγκληματίες τους νεαρούς πρόσφυγες που έβαλαν φωτιά στο αίσχος, ψέγουν τον Α. Λιάκο που είχε το θάρρος να πει ότι θα έκανε το ίδιο, αφήνουν ατιμώρητους τους αστυνομικούς που έδειραν ανηλεώς και ξεγύμνωσαν προσφυγόπουλα(Σάμος), αφήνουν το όνειδος της πλατείας Βικτωρίας να θρέφεται με την απάνθρωπη, «μηταράκια» αδιαφορία κι έναν απίστευτο κυνισμό, διατηρούν τη φυλακή της Αμυγδαλέζας, την Μαλακάσα, τη ΒΙΑΛ. Αυτοί που μιλούν για "σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια" είναι οι ίδιοι οι οποίοι στηρίζουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και διατηρούν την εξουσία τους δημιουργώντας στους νοικοκυραίους υπηκόους τους τον Μεγάλο Φόβο για τον Άλλο, για τον Αφγανό, τον Πακιστανό, για τον Λουκμάν, τον Παύλο Φύσσα, τον Ζακ… δικός τους είναι ο σεξισμός που θεωρεί όλες τις «γυναίκες πουτάνες εκτός από τη μάνα μας», αυτός που σκοτώνει την Ελένη, την κάθε Ελένη… δικοί τους οπαδοί είναι οι «πατριώτες» που θέλουν «φυσικούς κινητούς στόχους»…  δικά τους είναι και τα «μιντιακά ηχεία» που στρεψοδικούν ασύστολα και στήνουν "συρματοπλέγματα" μισαλλοδοξίας και αλλοφοβίας στα μυαλά των ανθρώπων…

Τώρα, «Η Καθημερινή» γράφει πως «πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ξανά Μόρια», ότι πρέπει να υπάρξει «ένας χώρος όπου θα ισχύουν η νομιμότητα και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια»! Όμως η "νομιμότητα" είναι αυτή που ακυρώνει την "ανθρώπινη αξιοπρέπεια" των αιτούντων άσυλο, καθώς αυτοί είναι απογυμνωμένοι από κάθε δικαίωμα, από κάθε νομική προστασία, όντας "γυμνές ζωές".  Γι' αυτό η ντροπή δεν εξαλείφεται με την καταστροφή της Μόριας, αφού οι "γυμνές ζωές" είναι παντού. Είναι στην Μαλακάσα, όπου οι πρόσφυγες απαγχονίζονται. Είναι η φοβερή φυλακή της Αμυγδαλέζας για την οποία κανείς πλέον δεν μιλά. Είναι στα μικρά παιδιά που θέλουν να πεθάνουν. Και να, τώρα στήνουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Καρά Τεπέ, στο Μαύρο Βουνό, σ’ εκείνο το παλιό πεδίο βολής που σαρώναμε ως φαντάροι με τα αρχαία Μ1 και όλους μαζί μάς «ξύριζε» ο άνεμος, μία απόλυτα κλειστή φυλακή, όπου δεν υπάρχει νερό, αποχέτευση, φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γενικά στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπου κανένας αιτών/ούσα άσυλο δεν έχει κανένα δικαίωμα, καθώς δεν αναγνωρίζεται ως ανθρώπινη οντότητα με πολιτικά και ατομικά δικαιώματα(homo sacer), και έχουν το απύθμενο θράσος να μιλούν για «νομιμότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια»! Θυμίζουμε ότι τα δικαστήρια των χωρών της Ευρώπης δέχονται ως αμάχητο το τεκμήριο των βασανιστηρίων κατά των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και δεν τους επαναπροωθούν στη χώρα μας γιατί θεωρούν ότι κινδυνεύουν.

   Για να πάψει λοιπόν το όνειδος να καταργηθούν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, παλιά και νέα, όλες οι φυλακές προσφύγων. Να καταργηθούν όλες οι Μόριες και να δοθεί άσυλο αλλά και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/στριες.