Η κυβέρνηση στηρίζει τον... πελατειακό πολιτισμό

[ ARTI news / Ελλάδα / 14.10.20 ]

Ενώ οι καλλιτέχνες της χώρας είναι στα όρια της εξαθλίωσης, εξαιτίας της αδυναμίας να εργαστούν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό και της μη στήριξης τους από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού, μοιράζει τα χρήματα που προορίζονται για αυτούς σε ημετέρους. Το πελατειακό κράτος εξακολουθεί να είναι εδώ και να λειτουργεί ανενδοίαστα και κυνικά. Ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento υπό τον ειρωνικό τίτλο «Υπουργείο χορωδιών και ψαλμών» αναφέρει πως όχι μόνο δεν επιχορηγήθηκε ο σύγχρονος πολιτισμός, όπως αρχικά εξαγγέλθηκε, αλλά τα 242.990 ευρώ, κατέληξαν σε σχήματα όπως η χορωδία Αγία Σκέπη από το Αγρίνιο, η Διεθνής Παρέμβαση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής και άλλους ιδιωτικούς συλλόγους και Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες με υποτυπώδη έως ελάχιστη δράση. Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει η Χορωδία της Αγίας Σκέπης με «.. πρωτοποριακές και ερευνητικές εκδηλώσεις σύγχρονου πολιτισμού» όπως ανέφερε η πρόσκληση του υπουργείου, μόνο η υπουργός μπορεί να πει.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορέων που επιχορηγήθηκαν δεν έχει καμία σχέση με τον σύγχρονο πολιτισμό, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα όχι μόνο για τα καλλιτεχνικά κριτήρια της επιτροπής αξιολόγησης αλλά και για το αν το υπουργείο τηρεί έστω και τα προσχήματα για τη διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθεί.

 Σημειώνεται ότι η χορωδία παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής Αγία Σκέπη ουσιαστικά λειτουργεί ως ιδιωτικός σύλλογος. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η καλλιτεχνική διευθύντρια του συλλόγου Χρυσούλα Τασολάμπρου υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές με τον Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο φορέας Κέδρος ΣΥΝ έλαβε οικονομική ενίσχυση 8.000 ευρώ και αιγίδα για τη δράση με τίτλο «13o Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής και Θερινή Μουσική Ακαδημία» που θα πραγματοποιoύνταν στα τέλη Αυγούστου στο Kipriotis Village Resort Hotel στην Κω. Ο φορέας που πήρε την επιχορήγηση δεν έχει καμία επίσημη παρουσία στο διαδίκτυο και η ιστοσελίδα που υπάρχει στο μητρώο καλλιτεχνών δεν λειτουργεί. 

Η ιστοσελίδα της τουριστικής επιχείρησης η οποία είναι και ο χώρος διεξαγωγής του φεστιβάλ δεν αναφέρει πουθενά τις εκδηλώσεις που επιχορηγήθηκαν φέτος. Σε ξενοδοχειακό συγκρότημα του ίδιου ομίλου έχει πραγματοποιήσει ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2017 σε επίσκεψή του στην Κω, όπως και τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας το 2018.

Η ρεπόρτερ της εφημερίδας, βρήκε ότι ανάμεσα στους 25 φορείς που επιχορηγήθηκαν μόνο το έργο δύο εξ αυτών άπτεται του αντικειμένου της πρόσκλησης: το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου που έλαβε χώρα για ένα πενθήμερο τον Αύγουστο λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση ύψους 15.000 ευρώ και το Chania Rock Festival που διεξάγεται από το 2002 στην πόλη των Χανίων.