Η κραυγή της νεαρής Κούρδισας Νιζέν Μουσταφά

[ ARTI news / Κόσμος / 15.10.19 ]

«Εμείς οι Κούρδοι δεν εξυπηρετούμε πια κανέναν, είναι εύκολο να μας θυσιάσετε»

Η Νιζέν Μουσταφά νεαρή κούρδισα πρόσφυγας και συν-συγγραφέας του βιβλίου: Νιζέν, το απίστευτο ταξίδι , έγραψε ένα πολύ προσωπικό κείμενο στο οποίο μοιράζεται το αίσθημα αδυναμίας της να βοηθήσει τους δικούς της που βρίσκονται στο βορρά της Συρίας και είναι γεμάτη θυμό γιατί για μια ακόμη φορά ο λαός της έχει εγκαταλειφθεί.

"Δεν είναι εύκολο -γράφει- να σηκωθούμε κάθε πρωί, να πηγαίνουμε στο σχολείο και να προσποιούμαστε ότι όλα είναι ωραία όταν στην πραγματικότητα υπάρχει αυτός ο κρυφός φόβος, ότι θα λάβουμε ένα τηλεφώνημα από το βορρά της Συρία με κακά νέα.

Η αδελφή μου η Nisreen κι εγώ ζούμε στη Γερμανία, στα προάστια της Κολωνίας, όπου εγκατασταθήκαμε ως πρόσφυγες πριν από τέσσερα χρόνια. Αλλά η μεγαλύτερη αδελφή μας, η Σαμίλα, που ήταν σαν μητέρα για μένα, ζει στην πατρίδα μας έξω από το Κομπάνι, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Την τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει ήταν στις 10 Οκτωβρίου, μου είπε ότι ήταν εντάξει, επειδή υπήρχε ακόμα μια αμερικανική βάση κοντά, αλλά άκουγε τα στρατιωτικά αεροπλάνα της Τουρκίας να  πετούν.

Από τότε, δεν έχει απαντήσει στο τηλέφωνο. Δεν υποφέρεται αυτή η αναμονή, αυτό το αίσθημα ανησυχίας και αδυναμίας. Νιώθω τόσο άδεια όταν το σκέφτομαι, να παραπονιέμαι εδώ επειδή βρέχει, ενώ εκεί όπου είναι, με τα τρία μικρά παιδιά της και τόσους πολλούς αγαπημένους μας, να βρέχει βόμβες.

Δεν υπάρχουν άλλοι φίλοι μας εκτός από τα βουνά..."

 H Nujeen Mustafa και Christina Lamb έγραψαν το βιβλίο «Νιζέν, το απίστευτο ταξίδι» που εκδόθηκε από την UNICEF.

Στην ηλικία των 16 ετών, η Nujeen εγκατέλειψε το χωριό της πάνω σε ένα αναπηρικό καρότσι. Το 2014, η πόλη Kobane, όπου ζούσε, βρισκόταν στο επίκεντρο των σκληρών συγκρούσεων μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων, που υποστηρίζονταν τότε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Νιζέν και η αδερφή της διέσχισαν την Τουρκία και πέρασαν στην Ελλάδα.

Διέσχισε τη θάλασσα μέσα σε μία βάρκα και έφτασε στο νησί της Κω. Μόλις δύο ώρες μετά το σώμα του μικρού Alan Kurdi ξεβράστηκε στην ακτή. Η Νιζέν γελούσε χαρούμενη μέσα στη βάρκα. «Χρειάζεσαι ψυχίατρο, αν γελάς εδώ», της είπε ένας συνεπιβάτης.

«Ήταν η πρώτη που εμείς που καλύπταμε την κρίση, συναντήσαμε πάνω σε μια αναπηρική καρέκλα», λέει η Christina Lamb, η οποία συναντήθηκε με την Νιζέν στα ουγγρικά σύνορα, την ημέρα που η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της. Η Μουσταφά θεωρούσε την ίδια και τις αδελφές της "ελεύθερους πρόσφυγες", παρόλο που έμειναν σε στρατόπεδα όπου έγραψαν αριθμούς στον καρπό της(έγινε το Νο81 σε στρατόπεδο στη Σλοβενία, το Νο702 στην Αυστρία). Η Νιζέν και η αδεφή της έφθασαν στη Γερμανία, όπου εγκαταστάθηκαν.

Στη νέα έκδοση του βιβλίου της η Nujeen δίνει νέα από την εγκατάστασή της στη Γερμανία, και μας δίνει πληροφορίες για τη δυσχερή κατάσταση των προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

"Αυτό είναι ένα γεγονός που, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να ευχαριστεί κανέναν –γράφει. Γνωρίζατε ότι στον κόσμο σήμερα, ένας στους 113 ανθρώπους είναι πρόσφυγας ή εκτοπισμένος; Το 2015, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στην Ευρώπη. Ήμουν ένας από αυτούς… Δεν είμαστε αριθμοί. Είμαστε ανθρώπινα όντα και όλοι έχουμε μια ιστορία…» γράφει η Nujeen

Σε ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί - 28 εκατομμύρια από αυτά φεύγουν από τα σπίτια τους λόγων των πολεμικών συγκρούσεων για τις οποίες δεν είναι καθόλου υπεύθυνα και εκατομμύρια ωθούνται να μεταναστεύσουν με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη, ασφαλέστερη ζωή. Συχνά έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις και τη βία, ενώ στη διάρκεια της φυγής τους αντιμετωπίζουν άλλους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου πνιγμού, της κακής διατροφής και της αφυδάτωσης, της εμπορίας ανθρώπων, των απαγωγών, των βιασμών και ακόμη και της δολοφονίας. Στις χώρες που διασχίζουν και ακόμη και όταν φθάνουν στον προορισμό τους, είναι συχνά θύματα ξενοφοβίας και διακρίσεων…

Η ιστορία της Nujeen είναι αυτή εκατομμυρίων παιδιών που κινδυνεύουν και αγωνίζονται σιωπηρά, καθημερινά για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα να ακουστούν, και το δικαίωμα προστασίας. Η γενναιότητα και η αποφασιστικότητα του Nujeen είναι μια κραυγή για όλα τα παιδιά του κόσμου.