Η ακύρωση της Αριστεράς

[ ARTI news / Ελλάδα / 06.06.19 ]

«Αξιοποιήσαμε κάποιες διασυνδέσεις…» δήλωσε για την μετάταξη της κόρης της στη Βουλή, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου. Και αισθάνεσαι ότι χειρότερο και από το «έγκλημα» είναι να το διακηρύττεις. Γιατί τα περί ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης διαψεύδονται. Γιατί τα περί ίσης πρόσβασης των πολιτών στο νοσοκομείο, στη δουλειά, στη μετάθεση, στη μετάταξη, στις ευκαιρίες που πρέσβευε μια ορισμένη αριστερά είναι υποκρισία και ψέμα.

Γιατί η ανισότητα δεν αφορά μόνο τον υλικό πλούτο, το χρήμα, αλλά και το συμβολικό κεφάλαιο, δηλαδή τη δυνατότητα πρόσβασης, το μέσο ή τα μέσα, τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις που έχει κάποιος από την πολιτική ή την κοινωνική του θέση.

Με το χρήμα παρακάμπτεις την φοβερή λίστα του δημόσιου νοσοκομείου, «φακελώνοντας» ή πηγαίνοντας σε ένα ιδιωτικό. Αλλά και όταν είσαι βουλευτής ή φίλος βουλευτή ή κάποιου που έχει θέση στον κρατικό μηχανισμό έχεις το λεγόμενο «συμβολικό κεφάλαιο», που επίσης αγοράζει χρόνο, κρεβάτια στα νοσοκομεία, θέσεις στο δημόσιο, πρόσβαση σε δουλειές. Η ανισότητα συνεπώς στην πρόσβαση υπάρχει κι όταν κάποιος δεν έχει χρήμα.

Γι’ αυτό αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλάβουν την ανισότητα στην πρόσβαση, την ανεργία, τη μη προοπτική, προπάντων τον «πανικό του χρόνου», εκεί στο κρεβάτι του αρρώστου, του δικού, εκεί που η ζωή κρέμεται στα λεπτά, στην άμεση αντιμετώπιση. Εκεί όπου για τον φτωχό και τον χωρίς «διασυνδέσεις» οι λεπτοδείκτες σταματούν, η «στιγμή» φράζει τον ορίζοντα κι ο πόνος γίνεται μια κόλαση χωρίς προοπτική απάλυνσης. Γι’ αυτό, λέω, πως οι κάτοικοι της δυστυχίας δεν έχουν άλλο τρόπο, θα ξανακερδίσουν το χαμένο χρόνο τους μόνο μέσα από τον αγώνα για κοινωνική ισότητα, που είναι και ισότητα απέναντι στο χρόνο. Τον αγώνα αυτόν δεν τον εκφράζει πια η «δεξιά» στάση της κ. Χριστοδουλοπούλου. 

Γιατί στην περίπτωση των «ρουσφετιών» και της συνακόλουθης αιτιολόγησής τους από την κ. Χριστοδουλοπούλου ακυρώνεται η ίδια η ύπαρξη της Αριστεράς και των προταγμάτων της που είναι η Ισότητα και η Κοινωνική Δικαιοσύνη.