ΗΠΑ: Οι μπίζνες του φόβου και οι μετανάστες

[ ARti news / Κόσμος / 24.02.17 ]

 

Του Gerardo Reyes(πόρταλ Univisión Noticias)

Τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος εντείνει τις απελάσεις μεταναστών, η έρευνα δείχνει ότι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και σε μεγάλο βαθμό ωφελεί τον ιδιωτικό τομέα.

Η ερευνητική ομάδα του Univisión Noticias ταξίδεψε στις ΗΠΑ και το Μεξικό για να διακριβώσει πώς λειτουργούν οι «μπίζνες του φόβου.» Μοιραστήκαμε την καθημερινή ζωή μιας οικογένειας μεταναστών «χωρίς χαρτιά» από τη Γουατεμάλα. Μιλήσαμε με τους εκπροσώπους των οργανώσεων και των δύο πλευρών…

Επίσης, για περισσότερα από τρία χρόνια, η ομάδα ακολούθησε τον Marvin Corado, έναν 32χρονο μετανάστη από τη Γουατεμάλα, για να υπολογίσει την έκταση και το συνολικό ποσό των νόμιμων και των παράνομων συναλλαγών από την ημέρα που ο πατέρας του υποθήκευσε το σπίτι του για να πληρώσει τον λαθρέμπορο-διακινητή που τον οδήγησε στις ΗΠΑ μέχρι την τελευταία πληρωμή που έκανε σε έναν δικηγόρο μετανάστευσης στο Μαϊάμι.

Τη χρονιά που ο Marvin έμεινε στο κέντρο κράτησης μεταναστών απέδωσε πάνω από 20.000 δολάρια [€ 18.700] στη GEO Group, την εταιρείας στην οποία ανήκει το στρατόπεδο κράτησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η GEO Group είχε λάβει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ $ 166 [€ 155] κατά μέσο όρο ανά κρατούμενο και ανά ημέρα. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 193 δολάρια.

«Η μετανάστευση είναι μια πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση για τους επενδυτές, τους μετόχους και τους πολιτικούς», δήλωσε ο Ντάνιελ Καρίγιο, διευθυντής της Enlace, μιας οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών.

Μετά το 2008, το προφίλ των κρατουμένων ή των προς απέλαση μεταναστών έχει αλλάξει: Πλέον είναι λιγότερο «νέοι» ή άτομα υπό την επήρεια μιας καταδίκης. Οι περισσότεροι είναι άνδρες, που έζησαν περισσότερο από ένα χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποιοι, μάλιστα, είχαν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στις ΗΠΑ.

Τέθηκαν δε υπό κράτηση, όχι επειδή είχαν διαπράξει κάποιο έγκλημα, αλλά για μικροπαραβάσεις, όπως η παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, όπως συνέβη με τον Marvin.

Όταν συνελήφθη, ο Marvin είχε ζήσει για δώδεκα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε πάει για να εργαστεί.

«Με συνέλαβαν επειδή δεν είχα άδεια», είπε ο ίδιος ο Marvin. «Περίμενα το φως να γίνει πράσινο, όταν ένας αστυνομικός στάθηκε δίπλα μου, στα αριστερά μου. Περίμενε να αλλάξει το χρώμα στο φανάρι για να ανάψει το φάρο του».

Ο νεαρός πέρασε τρεις μήνες στη φυλακή. Τη μέρα που δικάστηκε, ο δικαστής μετανάστευσης του είπε ότι επρόκειτο να δειπνήσει μαζί με την οικογένειά του, δηλαδή ότι θα απελευθερωθεί. Αντ’ αυτού, πέρασε εκατόν είκοσι εννέα ημερών ακόμη στο κέντρο κράτησης.

Μια προσοδοφόρα κράτηση σε όλα τα επίπεδα…

Υ.Γ.: Ανάλογη έρευνα θα έπρεπε να γίνει και στην Ελλάδα για να δούμε το κόστος του "μεταναστευτικού" και ποιοι κερδίζουν, εδώ όχι από τις μπίζνες του φόβου, αλλά από τις μπίζνες της... αγάπης.