ΗΠΑ: Μητέρες που διαμαρτύρονται ειρηνικά πυροβολούνται

[ ARTI news / Κόσμος / 30.07.20 ]

Μητέρες που διαμαρτύρονται ειρηνικά στο Πόρτλαντ για το #BlackLivesMatter

έχουν υποστεί την άγρια βία των ομοσπονδιακών αστυνομικών του Τραμπ.

Η καθηγήτρια ιστορίας Maureen Healy πυροβολήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Πόρτλαντ. Αφηγείται η ίδια την εμπειρία της:
«Maureen Healy, 22 Ιουλίου 2020

Από τον Ιούνιο, παρακολουθώ τις ειρηνικές διαδηλώσεις σε γειτονιές του Πόρτλαντ για την υποστήριξη του Black Lives Matter. Έχω πάει με την οικογένεια και τους φίλους μου.

Είμαι 52χρονη μητέρα. Είμαι καθηγήτρια ιστορίας.

Πήγα χθες στο κέντρο για να εκφράσω τη γνώμη μου ως πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών και ως κάτοικος του Πόρτλαντ. Του Όρεγκον. Αυτό είναι το σπίτι μου. Διαμαρτυρήθηκα ειρηνικά. Γιατί λοιπόν τα ομοσπονδιακά στρατεύματα με πυροβόλησαν στο κεφάλι τη Δευτέρα το βράδυ;

Ήμουν σε ένα μεγάλο πλήθος απλών ανθρώπων. Ενήλικες, έφηβοι, μαθητές. Μαμάδες και μπαμπάδες. Μου φαινόταν σαν μια αντιπροσωπεία της πόλης. Οι φωνές του Black Lives Matter οδήγησαν το πλήθος σε μια ειρηνική πορεία από το Κέντρο Δικαιοσύνης με τις τοιχογραφίες ως το κατάστημα της Apple. Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν. Ψάλλαμε. Λέγαμε ονόματα μαύρων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία. Κρατήσαμε ένα λεπτό σιγής μπροστά από την τοιχογραφία του George Floyd.

Ήθελα και θα συνεχίσω να ασκώ το δικαίωμα της πρώτης τροπολογίας μου να μιλώ. Ομοσπονδιακά στρατεύματα έχουν σταλεί στην πόλη μου για να διαλύσουν αυτές τις ειρηνικές διαμαρτυρίες. Δεν έβλαψα την ομοσπονδιακή περιουσία. Ήμουν σε ένα πλήθος με τουλάχιστον χίλιους άλλους απλούς ανθρώπους. Στεκόμουν σε δημόσιο χώρο.

Εκτός από το ότι είμαι κάτοικος του Πόρτλαντ, είμαι επίσης ιστορικός. Το πεδίο μου είναι η σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, με εξειδίκευση στην ιστορία της Γερμανίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Διδάσκω στους μαθητές μου για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη.

Με την επαγγελματική κατάρτιση και τη μακρόχρονη διδασκαλία, γνωρίζω την ιστορική διαδικασία μέσα από την οποία οι φαινομενικά ισχυρές δημοκρατίες υπέκυψαν στον αυταρχισμό. Οι δυνάμεις καταστολής πυροβολούν αδιάκριτα πλήθη απλών ανθρώπων στη χώρα μας. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία.

Ξαφνικά όταν ήμουν στο ER, και είχα την ευκαιρία να αναπνέω (μετά το δακρυγόνο): η κυβέρνησή μου το έκανε αυτό σε μένα. Η δική μου κυβέρνηση. Δεν με πυροβόλησαν κάποια τυχαία άτομα στο δρόμο. Ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός τράβηξε τη σκανδάλη και με χτύπησε στο κεφάλι μου.

Αφού χτυπήθηκα, με βοήθησαν πολλοί εθελοντές γιατροί. Τουλάχιστον ένας από αυτούς ήταν με την Rosehip Medic Collective… Είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια, την ικανότητα και την απίστευτα ευγενική φροντίδα αυτών των εθελοντών γιατρών.

… Η αστυνομική βία εναντίον των Μαύρων είναι το πραγματικό θέμα αυτών των ειρηνικών διαμαρτυριών που συνέβησαν στην πόλη μου και σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό που μου συνέβη δεν είναι τίποτα. Δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει στους Μαύρους πολίτες στα χέρια των δυνάμεων καταστολής, κυρίως της τοπικής αστυνομίας, καθημερινά. Και γι' αυτό βαδίζουμε. Γι 'αυτό θα συνεχίσω να βαδίζω.