Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά

[ ARTI news / Ελλάδα / 02.08.18 ]

 Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά στην Ευρώπη σήμερα. Η Ημέρα Μνήμης καθιερώθηκε τον Απρίλιο του 2015 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμώνται όχι μόνο οι Τσιγγάνοι που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου αλλά και εκείνοι που υπέστησαν φρικαλέους διωγμούς από τα ναζιστικά στρατεύματα και μαρτύρησαν σε στρατόπεδα θανάτου στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η 2α Αυγούστου επελέγη, επειδή στις 2 Αυγούστου του 1944 δόθηκε από τους Γερμανούς ναζί η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, οδηγώντας 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Αουσβιτς-Μπίρκεναου προς εξόντωση.

Με αυτή την αφορμή, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» διοργανώνει για πρώτη φορά στη χώρα μας μια επετειακού χαρακτήρα ιστορική εκδήλωση για την ελληνική Ρομά κοινότητα, απόψε στις 9 μ.μ., στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Η Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά αποτελεί μια ημερομηνία-σταθμό στην ιστορία όχι μόνο της τσιγγάνικης κοινότητας, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας και του 20ού αιώνα. Η Ημέρα Μνήμης τιμά τα θύματα του “Αφανισμού” (“Ποράιμος»”) των Τσιγγάνων κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έλαβε διαστάσεις πανευρωπαϊκής εθνοκάθαρσης των Ρομά, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να οδηγούνται στον αποτρόπαιο-φρικαλέο θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα.

»Στόχος μας είναι η θεσμική καθιέρωση της διεξαγωγής τελετής σε ετήσια βάση για την Ημέρα Μνήμης και στη χώρα μας, με τρόπο ο οποίος όχι μόνο θα τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους» αναφέρει στην πρόσκλησή της η Συνομοσπονδία.