Ηλί Ηλί λαμά σαβαχθανί...

[ ARTI news / Κόσμος / 11.10.19 ]

Οι τουρκικές δυνάμεις επανέλαβαν την Πέμπτη, τα σποραδικά χτυπήματα εναντίον της μεγάλης πόλης Kamechliyé, της πρωτεύουσας των Κούρδων της Συρίας, η οποία βυθίστηκε στην αγωνία και τον πόνο.

Η ημέρα «φεύγει» νωρίς, το φθινόπωρο, στην ανατολική Συρία. Στα σκονισμένα προάστια της Kamechliyé, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της χώρας, η έλευση της νύχτας ήρθε στα μέσα του απογεύματος! Και μαζί της, μια ύπουλη απειλή, θορυβώδης αλλά αόρατη.

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στην περιοχή Anterieh, ακούστηκαν οι πρώτοι ήχοι του πολέμου. Κατ' αρχάς, ένας ήχος ακούστηκε από το βορρά, από την κοντινή Τουρκία. Ένα πυροβόλο όπλο μόλις βρυχήθηκε. Λίγοι περαστικοί, σκιές, που φαίνεται να μετράνε τα δευτερόλεπτα πριν από την κρούση. Οι βόμβες πέφτουν. Ένας έφηβος γελάει. Δεν είναι πολύ μακριά. Δεν είναι πολύ κοντά. Είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Ο τουρκικός στρατός επανέλαβε τις σποραδικές βολές πυροβολικού στην πόλη, επεκτείνοντας την επίγεια επίθεση που ξεκίνησε την προηγούμενη ημέρα σε διάφορα σημεία των συνόρων ενάντια στις περιοχές που κατέχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κυρίως κουρδικές και συμμαχικές που είναι από το 2014 στο διεθνή συνασπισμό που αγωνίζεται κατά της οργάνωσης του ισλαμικού κράτους.

Γύρω από τις πόλεις Tal Abyaba και Ras al-Ain, οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με σύριους αντάρτες (σ.σ. οι Τούρκοι τους χρησιμοποίησαν και πέρυσι εναντίον του Αφρίν, οι πιο πολλοί είναι τζιχαντιστές) κατέκτησαν έντεκα χωριά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH). Η επίθεση οδήγησε περίπου 70.000 ανθρώπους στην εξορία, σύμφωνα με την οργάνωση που έχει υπολογίσει τουλάχιστον 56 νεκρούς από τις αεροπορικές επιθέσεις και τα χτυπήματα του πυροβολικού του τουρκικού στρατού την Τετάρτη…

Οι Αμερικανοί μας πρόδωσαν λένε οι Κούρδοι…

Δεκάδες χιλιάδες τώρα ξεριζώνονται. Μανάδες παίρνουν αγκαλιά τα παιδιά τους και φεύγουν για να τα γλυτώσουν. Γολγοθάς χωρίς Δικαιοσύνη... Ηλί Ηλί λαμά σαβαχθανί! 

*Πληροφορίες και απόσπασμα από ανταπόκριση της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le Monde