Ζητούν εκδημοκρατισμό της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά τίποτα για τους ανέργους

[ ARti news / Κόσμος / 13.02.18 ]

Οι τεράστιες δυνατότητες της ρομποτικής σε όλες τις πτυχές της ζωής βρέθηκαν στο προσκήνιο στις εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τη Διακυβέρνηση, στο Ντουμπάι.

«Μπορούμε να κυβερνήσουμε με την τεχνητή νοημοσύνη;» και «Γιατί οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στη ρομποτική και την Τεχνητή νοημοσύνη» ήταν τα θέματα δυο ειδικών συζητήσεων. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη οι κυβερνήσεις να θέσουν μακροπρόθεσμους στόχους σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Μεταξύ των ομιλητών ήταν η δρ Αντίνα Αναντκουμάρ της Amazon AI, η Κάρολ Ράϊλι Πρόεδρος της Drive.ai και υπεύθυνη ανάπτυξης λογισμικού AI για αυτόνομα οχήματα, και ο Δρ Γιούργκεν Σμιντχούμπερ, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας στην εταιρία NNAISENSE. Ήταν με άλλα λόγια οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών και της παγκόσμιας ελίτ, που πρότειναν τον εκδημοκρατισμό της Τεχνητής Νοημοσύνης!

"Οι κυβερνήσεις πρέπει να εκπαιδεύσουν τους πολίτες τους για το τι συμβαίνει στην τεχνολογία και πού κατευθύνεται. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παγκοσμιοποιήσουν και να εκδημοκρατίσουν την τεχνητή νοημοσύνη» τόνισε η δρ Αναντκουμάρ.

Δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες αξιοποίησης της AI για το καλό της ανθρωπότητας, πρόσθεσε: "Δημιουργήσαμε ανθρώπινες κοινωνίες όχι για να περιορίσουμε τη δημιουργικότητα και να εργαστούμε κατά κάποιον τρόπο ως μηχανές. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επικεντρωθούν στη φαντασία τους». Και τι θα τρώνε όμως; Ή μήπως και το φαγητό θα είναι εικονικό, ένα παιγνίδι της φαντασίας;! 

Υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη σε αυτόν τον τομέα ο δρ. Σμιντχούμπερ δήλωσε: "Είναι σαφές ότι οι κυβερνήσεις έχουν ρόλο στο να εκπαιδεύσουν τους πολίτες τους για να γίνουν ενημερωμένοι και υπεύθυνοι στη λήψη αποφάσεων. Κανένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής ή επιστήμονας δεν έχει την απάντηση, αλλά η εκπαίδευση είναι καθοριστική. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στη συγχώνευση της ρομποτικής και της οικονομίας." 

Από την πλευρά της, η Κάρολ Ράιλι τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν ως μηχανισμοί τεχνολογίας και να ενθαρρύνουν την κοινωνία να την αγκαλιάσει. Πρόσθεσε, δε, ότι "Οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για να αναπτύξουν οι άνθρωποι τις δεξιότητες τους και να επωφεληθούν από την καινοτομία. Οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να επενδύσουν στην καινοτομία. Να επενδύσουν τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα στην καινοτομία».

Όμως, τα ερωτήματα παραμένουν. Τι θα γίνουν οι άνθρωποι-εργαζόμενοι όταν τα ρομπότ τους πάρουν τις δουλειές;

«Τα επόμενα χρόνια, 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους σε όλον τον κόσμο, ενώ 300 εκατομμύρια νέοι θα αναζητήσουν εργασία», τόνισε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας στην σύνοδο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση  που πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες στο Ντουμπάι. 

«Το πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι το κρισιμότερο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ επεσήμανε πως «μέχρι το 2030, το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί. Περίπου 182 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητούν θέσεις εργασίας, που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός εξαλείφουν θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, που είχαν μειωθεί άλλωστε πολύ από την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης. Και καθώς ο κόσμος γίνεται πιο διασυνδεδεμένος ψηφιακά μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, αυξάνοντας τις προσδοκίες όλων, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε μια τεράστια απογοήτευση τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν οι κυβερνήσεις δράσουν τώρα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα».

Ο Κιμ αναρωτήθηκε: «Τι συμβαίνει όταν οι φιλοδοξίες αυξάνονται, αλλά την ίδια ώρα θέσεις εργασίας εξαφανίζονται;»