Ε, λοιπόν, ΟΧΙ, δεν θα μας τρελάνετε

[ Γιώργος Παππάς / Ελλάδα / 01.07.15 ]

Πάμε μία απ’ την αρχή. Επειδή, άσχετα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία και τη νοητική μας ισορροπία. Που αρχίζουν και διασαλεύονται επικίνδυνα απ’ την επιχειρηματολογία όσων τάσσονται με το ΝΑΙ στο επικείμενο δημοψήφισμα και το υποστηρίζουν στα κανάλια. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, δεν αναφέρομαι στην επιλογή κάποιου που διάβασε τα προτεινόμενα μέτρα και διαλέγει να ψηφίσει ΝΑΙ. Μ’ αυτόν απλά διαφωνούμε.

Την Κυριακή λοιπόν έχουμε δημοψήφισμα. Για μία πρόταση των θεσμών που δεν υπάρχει  πλέον στο τραπέζι, όπως ισχυρίζονται οι θιασώτες του ΝΑΙ και οι τηλεοπτικοί αστέρες τους με τα αυτοκόλλητα στο πέτο (Άδωνις, Θεοχάρης κ.λ.π.) συνεπικουρούμενοι απ’ τους γνωστούς έγκριτους τηλεπαρουσιαστές των γνωστών έγκυρων καναλιών.

Σωστό, σύμφωνα με την νέα πρόταση Γιούνγκερ, με τη συζήτησή της στο σημερινό έκτακτο εσπευσμένο Eurogroup και κυρίως με το ότι είμαστε πλέον -επίσημα- εκτός προγράμματος διάσωσης (ο σαρκασμός στην αποθέωσή του, αλλά δυστυχώς καρφωμένος για πέντε χρόνια στις δικές μας σάρκες). Επομένως, αν υπερψηφιστεί το ΟΧΙ, που η Κυβέρνηση επιμένει πως αφορά στην πρόταση - τελεσίγραφο των θεσμών που είναι αναρτημένη στο site του Υπουργείου Εσωτερικών και μόνο σ’ αυτήν, θα είναι ένα αποτέλεσμα χωρίς  καμία απολύτως πρακτική έννοια. Μιας και δεν μπορείς να αρνηθείς κάτι που δεν σου προσφέρεται.

Αν δεχτούμε πως ισχύει αυτό, που δεν έχω κανένα λόγο σήμερα να αντικρούσω, ούτε ασφαλώς και το ΝΑΙ έχει καμία ισχύ. Μιας και ούτε να δεχθείς κάτι που δεν σου προσφέρεται γίνεται. Δεν είναι έτσι;

Α, όχι, δεν είναι έτσι, ισχυρίζονται οι θιασώτες του ΝΑΙ. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ασφαλώς και δεν έχει πραγματική βάση, βεβαίως και το δημοψήφισμα πρέπει να ακυρωθεί, πλην όμως πρέπει να ψηφίσουμε ΝΑΙ. Οργανώστε λοιπόν συγκεντρώσεις, ενεργοποιείστε όλες τις δυνάμεις, μιντιακές, επιχειρηματικές, πολιτικές, οικονομικές, συντεχνιακές, μη μιλήσετε καθόλου για ΦΠΑ, ΕΚΑΣ, εργασιακά, συνταξιοδοτικό, μην ασχοληθείτε δηλαδή με το τελεσίγραφο -αφού είπαμε, δεν ισχύει πια- προπαγανδίστε απλά το ΝΑΙ. Επειδή το διακύβευμα του δημοψηφίσματος δεν είναι αυτό που η Κυβέρνηση έθεσε. Δεν είναι αυτό που αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο, παρεμπιπτόντως απ’ τα χειρότερα ψηφοδέλτια που έχω δει. Τόσο για το παρ’ ολίγον γκρίκλις ερώτημα, όσο και για την κουτοπονηριά της σύνθετης ονομασίας των τετραγώνων επιλογής, ώστε το δεν εγκρίνεται (ΟΧΙ) να προταχθεί αλφαβητικά του εγκρίνεται (ΝΑΙ).

Τέλος πάντων, αυτό το κακοφτιαγμένο ψηφοδέλτιο, σα να μην του φτάνουν όλα τα παραπάνω, ισχυρίζονται οι θιασώτες του ΝΑΙ πως είναι τυπωμένο και με αόρατη μελάνη. Με διακύβευμα την επιλογή ανάμεσα σε ευρώ και δραχμή. Τσεκάρεις δηλαδή την Κυριακή το κουτάκι του ΟΧΙ και με το που ανοίγουν οι κάλπες ο δικαστικός αντιπρόσωπος βλέπει μπροστά του το καραβάκι της δραχμής να πλέει ολοταχώς προς τα βράχια. Τσεκάρεις το κουτάκι του ΝΑΙ, το ρίχνεις στην κάλπη και μετά τη δύση του ήλιου, αναδύεται στην θέση του ΝΑΙ η σοφή κουκουβάγια του ευρώ. Ή μήπως είναι μπούφος;

Δηλαδή,  κατ’ αυτούς, αν οι κάλπες της 5ης Ιούλη βγάλουν ΟΧΙ, η Κυβέρνηση, περιχαρής, θα ανακοινώσει πως ο Ελληνικός λαός επιθυμεί την έξοδο απ’ το ενιαίο νόμισμα. Και ποιος θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα; Αφού η Ελληνική Βουλή υπερψήφισε μαζί με το δημοψήφισμα και το ακριβές ερώτημά του, που είναι διαφορετικό. Δε συνδέεται με την έξοδο απ’ την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλο πράγμα να διαφωνείς με μια πρόταση της Ε.Ε., άλλο να θέλεις να φύγεις απ’ αυτήν κι άλλο να φοβάσαι μη σε διώξουν εξαιτίας της διαφωνίας σου. Αποκαλυπτική προσέγγιση, αποδεικτική της υποτέλειας τόσων χρόνων. Η διαφωνία συνδέεται με την έξοδο μόνο αν έχεις φοβικά και δουλικά χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρηματολογούν και εξηγούν δημόσια τόσο τον λόγο διεξαγωγής («οι απαιτήσεις των δανειστών υπερβαίνουν την εντολή που λάβαμε») όσο και την αξιοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος («από ισχυρότερη θέση να διαπραγματευθούμε εντός ευρωζώνης»). Ψιλά γράμματα αυτά. Και η απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος και οι δημόσιες δηλώσεις Πρωθυπουργού, Υπουργών και Βουλευτών. Λυπηρά ενδιαφέρον ότι δεν τους λένε τίποτε. Τόσο εθισμένοι με την χρήση και την αναξιοπιστία των θεσμών. Ήταν πολλά τα χρόνια που τους κακοποιούσαν.

Ένα ΟΧΙ λοιπόν, κατ’ αυτούς, δε νομιμοποιείται να θεωρηθεί πως αφορά το ευρώ. Και πολύ σωστά. Μόνο αυτοί ισχυρίζονται πως το δημοψήφισμα συνδέεται με την ευρωζώνη. Δεν έχει και καμία άλλη βαρύτητα, αφού απαντάει σε ανύπαρκτο ερώτημα. Ξεμπέρδεψαν λοιπόν με το ΟΧΙ, το ακύρωσαν μόνοι τους.

Πάμε στο ΝΑΙ τώρα. Ένα ΝΑΙ, θα αφορά, τάχα, μόνο το νόμισμα. Δεν θα είναι ΝΑΙ για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, για  κατάργηση όλων των φορολογικών ελαφρύνσεων στο αγροτικό εισόδημα και των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο, για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και τα ξενοδοχεία, για κατάργηση της προληπτικής παρακράτησης φόρου στις συναλλαγές με το εξωτερικό που εισήχθη πρόσφατα με σκοπό τον έλεγχο των τριγωνικών συναλλαγών, για κατάργηση των τροποποιήσεων που αφορούν την ειδική μεταχείριση του αγροτικού εισοδήματος και πάει λέγοντας.

Το ΝΑΙ τους δεν θα αφορά αυτά για τα οποία καλούνται να πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ, θα αφορά το Ευρώ.

Άλλαξαν λοιπόν τα ερωτήματα, με τα πραγματικά δεν ασχολούνται, έθεσαν μόνοι τους ερώτημα για το ευρώ που δεν το θέτει η Κυβέρνηση, επιχειρηματολογούν λέγοντας πως δεν έχει σημασία που δεν έχει τεθεί, πως το ζήτημα δεν είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος αλλά τι θα καταλάβει ο υπόλοιπος κόσμος απ’ αυτό και προσπαθούν να με πείσουν κιόλας πως ανήκω στο λόμπυ της δραχμής, επειδή ξέρω ανάγνωση, έχω ακοή και απαντάω ΟΧΙ στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τα υπόλοιπα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα του τελεσιγράφου.

Ε λοιπόν ΟΧΙ. Δεν θα μας τρελάνετε. Είστε επικίνδυνοι για τον κοινό νου, το δημόσιο βίο, τη δημοκρατία και τη χώρα.