Εφημερίδες: Αποκαΐδια 28.000 στρέμματα δάσους

[ ARTI news / Ελλάδα / 15.08.19 ]

Η φωτιά στην Εύβοια εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και των σημερινών πρωινών εφημερίδων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Εύβοια μετράει πληγές-Στάχτη 28.000 στρέμματα δασικής έκτασης

-Σε τροχιά ύφεσης η Γερμανία

Η ΑΥΓΗ: Οι πληγές της Εύβοιας-κάηκε δάσος-θησαυρός

-Ρ Δούρου: Θέμα δημοκρατίας να ακουστούν ξανά οι φωνές των σταθμών που κάηκαν

-Αποκλεισμός: Οι ταλαίπωροι της Σαμοθράκης…

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να παλέψει ο λαός για ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αποκατάστασης και προστασίας (Εύβοια)

Ο ΛΟΓΟΣ: Στάχτη και αποκαΐδια

Στις συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια είναι στραμμένη πλέον η προσοχή της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών. Το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμή απειλήθηκαν σπίτια. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό, που εκκενώθηκε χθες από τους κατοίκους.

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Έχουν γίνει ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούν συνέχεια πάνω από τη φωτιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει ενεργό καθώς πρόκειται για συμπαγή πευκόφυτη περιοχή.

Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες είναι ανατολικά του χωριού Σταυρός το οποίο να θυμίσουμε έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα. Και εκεί έχουμε σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επιτρέπει στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται σύμφωνα με τον διευθυντή Δασών της Εύβοιας στα 25.000 έως 28.000 στρέμματα.