Ερωτήματα για το εμβόλιο

[ ARTI news / Ελλάδα / 10.11.20 ]

Η ανακοίνωση των αμερικανικών εργαστηρίων Pfizer και της Γερμανικής BioNTech στις 9 Νοεμβρίου έκανε τεράστια αίσθηση και γέννησε ελπίδες. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, το υποψήφιο εμβόλιο κατά του Covid-19 θα ήταν κατά 90% αποτελεσματικό. Ένα θεαματικό αποτέλεσμα. Ήδη ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες προμήθειας του εμβολίου.

Σε συνέντευξή του στο Science ο ερευνητής Peter Hotez προτιμά, ωστόσο, να περιμένει λίγο περισσότερο.  Μέλος μιας ομάδας ερευνητών που εργάζονται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Sars-CoV-2, του ιού που προκαλεί το Covid-19, ο Peter Hotez δηλώνει ότι «είναι πάντα δύσκολο να διαβάσεις μεταξύ των γραμμών ενός δελτίου τύπου», ειδικά όταν δεν αναφέρονται τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε η δημιουργία του, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό .

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιστημονική δημοσίευση που να αποκρυπτογραφεί αυτά τα αποτελέσματα. Το βασικό ερώτημα είναι αν το εμβόλιο αυτό προστατεύει από όλες τις μορφές της νόσου, τόσο τις ήπιες όσο και τις σοβαρές. Το δελτίο τύπου δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των λοιμώξεων από τις οποίες προστατεύει το εμβόλιο. Έχει ενδιαφέρον να δούμε την κατανομή των λοιμώξεων (αν αφορά σοβαρά άρρωστους ή μόνο τις ελαφρές περιπτώσεις) προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τι προστατεύει το εμβόλιο.

"Θα θέλαμε να δούμε τουλάχιστον μερικές σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ", προειδοποιεί ο Paul Offit, ειδικός εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, ο οποίος συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή της FDA, η οποία θα αξιολογήσει το εμβόλιο τον επόμενο μήνα, στο Nature. Αυτό θα έδειχνε ότι το εμβόλιο είναι πιθανό να αποτρέψει [την έναρξη] τέτοιων λοιμώξεων».

Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή ακόμα και θανάτου, σημειώνει η Maria Elena Bottazzi, συν-διευθύντρια του Κέντρου για την Ανάπτυξη Εμβολίων του Παιδικού Νοσοκομείου του Τέξας, σε συνέντευξη στο Business.

Πηγή Courrier international