Επώδυνα διαζύγια και εκλογές

[ ARTI news / Ελλάδα / 08.01.19 ]

Βρισκόμαστε στην εποχή των… διαζυγίων. Στο βορρά κρίνεται στις 15 Ιανουαρίου η συμφωνία για το Brexit, του τρόπου της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ενώ στο νότο, στην Ελλάδα τα δύο επόμενα 24ωρα θα κρίνουν τους όρους του κυβερνητικού «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ενδεχομένως το χρόνο των εκλογών.

Ούτε στην Βρετανία ούτε στην Ελλάδα θέλουν επώδυνα διαζύγια, αλλά όλου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Ο πολιτικός και κυβερνητικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνεται στο μήνυμα της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ένα μήνυμα, το οποίο συνοψίζεται στο «μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο», κατά την χαρακτηριστική φράση κομματικού στελέχους. Ή άλλως, στο ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει διπλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, τόσο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και για ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης από νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία που θα υπάρξει μπροστά μας, τόσο για τις Πρέσπες όσο και για άλλα θέματα η κυβερνητική σταθερότητα δεν κινδυνεύει αφού η κυβέρνηση θα έχει τις απαραίτητες 151ψήφους», ανέφεραν με νόημα κομματικές πηγές αμέσως μετά την συνεδρίαση.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει προφανή αποδέκτη και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο οποίος, πλέον, στην συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, θα πρέπει να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα: Στο πότε θα φύγει από την κυβέρνηση, στο εάν θα άρει την εμπιστοσύνη του σ’ αυτήν κι εάν θα στηρίξει – κόντρα στις έως τώρα διαβεβαιώσεις του – πιθανή πρόταση μομφής της ΝΔ, καθώς και στο πως θα αντιμετωπίσει τα στελέχη των ΑΝΕΛ, βουλευτών και μη, που δεν προτίθενται να τον ακολουθήσουν αφήνοντας τα υπουργεία τους.

Από τις απαντήσεις αυτές θα κριθεί και η τακτική της κυβέρνησης το κρίσιμο επόμενο διάστημα. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μετέθεσε χθες για αύριο Τετάρτη, μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ και πιθανώς και την συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο, την τηλεοπτική συνέντευξη που είχε προγραμματίσει να δώσει σήμερα, Τρίτη, στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Μέχρι στιγμής πάντως, το σενάριο που δείχνει να κερδίζει έδαφος – και γίνεται πλειοψηφικό εντός του επιτελείου του Μαξίμου – είναι μετά την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση να ζητηθεί από την Βουλή ψήφος εμπιστοσύνης προκειμένου να ακυρωθεί εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμφανίσει την κυβέρνηση ως ασταθή και απονομιμοποιημένη.

Είναι ένα σενάριο το οποίο προϋποθέτει ότι ο πρωθυπουργός, πριν πάει στην Βουλή και ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα έχει διασφαλίσει και την ύπαρξη των 151 βουλευτών που θα την στηρίξουν. Οι δε πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο λένε πως πρόκειται για πλειοψηφία που έχει ήδη βρεθεί – μια πλειοψηφία, στην οποία προσμετρώνται η Κατερίνα Παπακώστα, οι νυν βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Ελενα Κουντουρά, ενδεχομένως και οι Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις, καθώς και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.

Η εναλλακτική λύση, ωστόσο, εκείνη της κυβέρνησης «μειοψηφίας» στενεύει εκ των πραγμάτων τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα και αυτόν καθαυτόν τον χρόνο πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης, που φαίνεται ότι θα είναι ο Μάιος.