Επιβολή σιωπής για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

[ ARTI news / Κόσμος / 08.09.19 ]

«Η μητέρα γη κινδυνεύει να πεθάνει». Λόγια του Έβο Μοράλες, του Βολιβιανού προέδρου, η χώρα του οποίου κατέχει μέρος από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και πλήττεται από τις τεράστιες πυρκαγιές. «Η μητέρα γη κινδυνεύει να πεθάνει» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής των υδάτινων πόρων και στην «υπερβολική κατανάλωση» είπε ο Μοράλες.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρου, όμως, βλέπει αλλιώς την καταστροφή, "βλέπει" μόνο την αμφισβήτηση «της κυριαρχίας» του και το κέρδος.  Θα διερωτηθεί κανείς, μα θα καεί! Αυτό θέλει ο Μπολσονάρου, να καεί το δάσος. Γιατί όπως γράφει εύγλωττα ο αμερικανικός ακροδεξιός ιστότοπος Vox(πρόσκειται στον Τραμπ): "η καταστροφή του Αμαζονίου είναι επικερδής".

«Παρά το περιβαλλοντικό κόστος(σ.σ. 10 εκατομμύρια στρέμματα δάσους κάηκαν), υπάρχουν μεγάλες οικονομικές πιέσεις πίσω από τις φλόγες», τονίζει το Vox, υπογραμμίζοντας τον δόλο των κερδοσκόπων πίσω από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο τους οποίους στηρίζει ο ακροδεξιός πρόεδρος, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα αυτά;

Πρωταρχικά ο αγροτοβιομηχανικός τομέας. Με τις πυρκαγιές αποψιλώνονται και συνεπώς μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες μεγάλες εκτάσεις.

Ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας είχε όμως ως αποτέλεσμα το Πεκίνο να επιβάλει δασμούς στις αντίστοιχες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και στην αμερικανική σόγια. Είναι φυσικό πως η Κίνα έχει στραφεί εναλλακτικά στη Βραζιλία.

Κατά δεύτερον, μεγάλο όφελος έχει από τις πυρκαγιές και η κτηνοτροφία της χώρας. Σήμερα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος στον κόσμο, με τις αντίστοιχες εξαγωγές να έχουν αποφέρει το 2018 στη χώρα κέρδη 6,7 δισ. δολαρίων.

Το σύμφωνο

 Επτά από τις χώρες που μοιράζονται τον Αμαζόνιο υπέγραψαν την Παρασκευή ένα σύμφωνο για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο με τον συντονισμό τους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Το σύμφωνο δεν έχει κανένα άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα είναι εμφανής η υπεροχή της πολιτικής σκοπιμότητας έναντι της πρόθεσης για τη σωτηρία του δάσους καθώς αποκλείσθηκε η Βενεζουέλα!

Οι πρόεδροι της Κολομβίας, του Περού, του Ισημερινού, της Βολιβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούχο, ο αντιπρόεδρος του Σουρινάμ και ο υπουργός φυσικών πόρων της Γουιάνα συναντήθηκαν στην κολομβιανή πόλη Λετίσια. Εκφώνησαν τους λόγους τους και έβγαλαν για τα μάτια του κόσμου ένα ανακοινωθέν(σύμφωνο-ευχολόγιο για πρωτοβουλίες αναδάσωσης, εκπαιδευτικών πληροφοριών, παρακολούθηση αποψίλωσης!...) .

Η συνάντηση χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά για να σταματήσει η αντίδραση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.  

Η φύση και οι Αυτόχθονες εξακολουθούν να είναι στο έλεος της φωτιάς και των κερδών των υπερπλούσιων του κόσμου,

Και δεν θα μιλάει κανείς.

Ξαφνικά σιωπή.

Θα το συνηθίσουμε κι αυτό;