Εξαιρετική η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου

[ ARTI news / Κόσμος / 02.02.21 ]

Εξαιρετική η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» μετά από μία μόνο δόση.

Όπως δημοσιεύτηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση ‘The Lancet’ τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης ΙΙΙ του ρωσικού εμβολίου COVID-19, ‘Sputnik V’ είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά.  

Αυτό αναφέρει με ανάρτησή του στο Fb ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Το εμβόλιο από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, παρουσίασε αποτελεσματικότητα 73,6%, και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 100%.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα που θα λάμβαναν τη δεύτερη δόση), καταγράφηκε ως 91,6% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 85.6 –95.2).

«Δεν ανιχνεύθηκαν σοβαρές παρενέργειες και οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη», εξηγεί η εφημερίδα The Guardian

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το εμβόλιο Sputnik V χορηγείται με δύο ενέσεις, με εικοσι μία μέρες, και, όπως το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford, βασίζεται σε έναν αδενοϊό (έναν κοινό ιό κρυολογήματος). Με μια ιδιαιτερότητα που το διακρίνει από το βρετανικό εμβόλιο: το Sputnik V χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς αδενοϊούς.

Τελικά, εμβόλια υπάρχουν, αλλά εμβολιασμοί δεν γίνονται. Γιατί;