Εν αρχή ήν το σθένος

[ Γιώργος Σταματόπουλος / Ελλάδα / 05.02.15 ]

  Η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές έχει προκαλέσει εντύπωση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών με σταθερότητα και αξιοπρέπεια ενημερώνουν χωρίς να παρεκκκλίνουν από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Αυτό είναι κατ'αρχήν ενθαρρυντικό και καταδεικνύει ότι δεν φοβούνται τους λεονταρισμούς και την άκαμπτη στάση των Γερμανών.

 Σαφώς δίνουν έναν αγώνα που σε άλλους θα φαινόταν άνισος, όμως επιμένουν να κουβαλάνε στη συνείδησή τους τη νωπή λαϊκή εντολή που είπε ένα βροντερό όχι στη λιτότητα, απαιτώντας μια δίκαιη φορολόγηση και πλήρη διαφάνεια. 
Οι Έλληνες έχουν ως συμμάχους πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους, οι χώρες των οποίων στενάζουν υπό το βάρος των ίδιων προβλημάτων. Εν αρχή ήν το σθένος λοιπόν, η αποτίναξη της χαμέρπειας των προηγούμενων συγκυβερνώντων και η εμετική εθελοδουλεία τους, ο αφόρητος ραγιαδισμός τους.

  Πλέον η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί, έχει τις δικές της προτάσεις, τις διαλαλεί σ΄ όλον τον κόσμο και μιλάει για ισοτιμία. 
Προφανώς νοιώθουν καλύτερα όλοι οι Έλληνες και οιονεί υπερήφανοι. 
Επιτέλους η ελληνική γλώσσα ακούγεται παντού, η ελληνική φιλοσοφία της πολιτικής της, εννοώ.Η Γερμανία όσο και να βρυχάται είναι αναγκασμένη να ακούσει τις ελληνικές θέσεις.

Και ας τις απορρίψει. Θα τις ακούσει όμως. Αρα μπαίνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τον φόβο πάντα ότι η σθεναρή στάση της Ελλάδας θα προσελκύσει κι αλλού λαούς.

Και τότε τι θα κάνει; Θα μας πετάξει έξω από την Ευρώπη; Κομμάτι δύσκολο...