Εμπαίζουν τους πρόσφυγες...

[ ARTI news / Ελλάδα / 21.05.20 ]

Maria Louka

Ένα νέο επεισόδιο φαιδρότητας του κρατικού μηχανισμού

Όπως είναι ήδη γνωστό τη Δευτέρα το χάραμα η Αστυνομία εκκένωσε μια προσφυγική κατάληψη στην οδό Θεμιστοκλέους, τους μετέφερε στην Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες τους παράτησε στο δρόμο. Οι άνθρωποι κατέληξαν στην πλατεία Εξαρχείων που χάρη στην ενεργοποίηση δικτύων της γειτονιάς εξασφαλίστηκε προσωρινή στέγαση για όλους/ες.

Χθες κατά την προσφιλή κυβερνητική τακτική «κάνω χοντράδα – μαθαίνεται – με κράζουν – τα μαζεύω», η Αστυνομία σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων ισχυρίστηκαν ότι θα επανορθώσουν. Ειδοποίησαν, λοιπόν, τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες ότι θα περάσουν να τους πάρουν και να τους μεταφέρουν σε κατάλληλα καταλύματα. Πέρασε, λοιπόν, το λεωφορείο της ΕΛΑΣ, τους πήρε και τους μετέφερε στο camp του Ελαιώνα. Η πρόταση των αρμόδιων αρχών ήταν 27 άτομα με πολλά παιδιά ανάμεσα τους να στοιβαχτούν σε δύο άδεια κοντέινερ που δεν είχαν ούτε στρώμα μέσα (βλέπε φωτο).

Μπορεί το κράτος να τους περνάει για αντικείμενα χλευασμού και κακομεταχείρισης αλλά εννοείται ότι είναι υποκείμενα δικαιωμάτων με ανεπτυγμένη αίσθηση αξιοπρέπειας. Αρνήθηκαν να μείνουν σε αυτές τις συνθήκες και επέστρεψαν στην πλατεία Εξαρχείων το βράδυ, όπου πάλι ενεργοποιήθηκε ο κόσμος της αλληλεγγύης και βρέθηκε προσωρινή στεγαστική λύση για όλους/ες.

Είναι η φαιδρότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά είναι και η σαδιστική ταλαιπωρία στην οποία έχουν υποβληθεί οι άνθρωποι. Είναι τα τεράστια κονδύλια που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προσφυγικού και που δε δικαιολογούν αυτή την ελεεινή κατάσταση αλλά είναι και η αλληλεγγύη που χωρίς ούτε ένα ευρώ επιδότησης θα αποδεικνύεται πάντα αποτελεσματικότερη προσφέροντας μια ελάχιστη ανακούφιση.