Εκδήλωση-συζήτηση: Ενέργεια για ποιόν;

[ ARti news / Ήπειρος / 09.02.18 ]


Συλλογικότητες καλούν τη γιαννιώτικη κοινωνία το Σάββατο 10/2, στις 20.00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο ‘Αλιμούρα’ (στοά Σκόρδου, Τσιριγώτη 14) σε εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο "Ενέργεια για τι και για ποιον; Ενάντια στην καταστροφή που φέρνει η ανάπτυξη". Θα μιλήσουν άτομα από την "Κίνηση Σώστε την Ήπειρο", από τη συλλογικότητα Λιμνοθάλλαζα από το Μεσολόγγι και από την κίνηση Αχελώος Μεσοχώρα SOS, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην καταστροφική δραστηριότητα των εταιριών και του κράτους, που ερημώνουν ολόκληρες περιοχές με σκοπό το κέρδος.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
"Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποτελεί έναν από τους πιο πλούσιους υδροβιότοπους της Ευρώπης, είναι η μεγαλύτερη ενιαία λιμνοθάλασσα στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου που απειλείται από την καύση βιορευστών.
Θα συζητήσουμε ακόμα τις εξελίξεις στο μέτωπο της λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας, για το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ αλλά και την πάντα ανοιχτή απειλή της εκτροπής του Αχελώου.
Ταυτόχρονα στην Ήπειρο έχει ανοίξει και προχωράει ταχύτατα το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Η «ανάπτυξη» έφτασε και στον τόπο μας, και όπως το περιμέναμε, καθόλου ανώδυνα. Οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες και η τεχνική εξόρυξης fracking που έχουν δρομολογηθεί για περιοχές της Ηπείρου (Δήμος Πωγωνίου, Δήμος Ζαγορίου, Δήμος Ζίτσας) και μεγάλου τμήματος της Ν.Ε. Θεσπρωτίας φέρνουν ανυπολόγιστες καταστροφές για το περιβάλλον και τις κοινότητες του τόπου.
Τα παγκόσμια ενεργειακά λόμπυ και οι κυβερνήσεις προσπαθούν με ψίχουλα να πείσουν πως η λεηλασία και η υπερεξάντληση των φυσικών πόρων που πραγματοποιούν στο όνομα την νομιμότητας αποτελεί τη μόνη λύση. Συνοπτικά στις επιπτώσεις θα αναφέρουμε την ερήμωση του φυσικού τοπίου και τη δηλητηρίαση των νερών και του εδάφους, τον αυξημένο κίνδυνο σεισμών λόγω των γεωτρήσεων, σε μια έντονα σεισμογενή περιοχή. Τέλος, ξέρουμε πως είναι αστείο να μιλάνε για (τις ελάχιστες) θέσεις εργασίας προσπαθώντας να συσκοτίσουν την κατάσταση, τάζοντας άχυρα για χρυσό.
Να ξέρουν οι τοπικοί άρχοντες πως η αγνότητα των προθέσεων που ευαγγελίζονται δεν πείθει. Δεν πείθει γιατί είναι ο λόγος της εξουσίας που θα ξεπουλήσει για να διατηρήσει το κέρδος και τη θέση της..."