Εκατοντάδες πρόσφυγες έφυγαν από τη Μόρια

[ ARTI news / Ελλάδα / 29.05.18 ]

«Εκατοντάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τον καταυλισμό της Μόριας μετά τα επεισόδια της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών με μικρά παιδιά. Οι απαράδεκτες συνθήκες στους καταυλισμούς στα νησιά, η αβεβαιότητα και ο συνωστισμός τροφοδοτούν τις εντάσεις», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας.

«Οι κάτοικοι του νησιού και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προσπαθούν να ανταποκριθούν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακατάπαυστα, παρέχοντας καταφύγιο και κάθε άλλη στήριξη σε όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους. Αυτοί είναι που προσπαθούν να γεμίσουν το μεγάλο κενό που αφήνει η κυβέρνηση».

«Οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των προσφύγων και των μεταναστών στους καταυλισμούς στα νησιά. Η επιμονή τους, όπως και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους στα ελληνικά νησιά για να εφαρμόσουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όχι μόνο καταδικάζει τους τελευταίους σε δύσκολες συνθήκες, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους. Οι αιτούντες άσυλο δεν θα έπρεπε να αναγκάζονται να παραμείνουν στα νησιά».