Εγκρίθηκε το σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση

[ ARTI news / Ελλάδα / 10.12.18 ]


Εγκρίθηκε το παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση στη διακυβερνητική διάκριση που έγινε στο Μαρακές του Μαρόκου.  

Αναφερόμενος στις «προσπάθειες» που καταβλήθηκαν για να επιτευχθεί το σύμφωνο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες «να μην υποκύψουν στον φόβο ή στα ψευδή αφηγήματα» για τη μετανάστευση. Κατήγγειλε δε τα «πολυάριθμα ψέματα» σχετικά με ένα κείμενο το οποίο έχει προκαλέσει τις επικρίσεις εθνικιστών και υποστηρικτών του κλεισίματος των συνόρων.

Το κείμενο αυτό, το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για μια «ασφαλή, ομαλή και τακτική» μετανάστευση, θα αποτελέσει αντικείμενο μιας τελικής ψηφοφορίας επικύρωσης στις 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το σύμφωνο απαριθμεί τις αρχές -- υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας-- και καταγράφει προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστεύσεις --ανταλλαγές πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, ενσωμάτωση των μεταναστών... Απαγορεύει τις αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς δεν επιτρέπει τις συλλήψεις παρά ως ύστατο μέτρο.

Δεν έχει καταστεί γνωστό πόσες χώρες απείχαν από την έγκριση του τελικού συμφώνου, καθώς αυτό δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.  

Πόσες άραγε χώρες θα συμμετείχαν αν το σύμφωνο είχε δεσμευτικό χαρακτήρα;