Δραπέτες της κόλασης

[ ARTI news / Κόσμος / 16.07.19 ]

Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που επικροτούν την πολιτική Σαλβίνι της δεξιάς ελληνικής κυβέρνησης για τους μετανάστες και διατυπώνουν το εξής ερώτημα: «Γιατί δεν κάθονται στη χώρα τους, αφού η Λιβύη δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση;».
Γράφει ο διασώστης Iasonas Apostolopoulos:

"Όσο ήμασταν στη θάλασσα, πριν 2 βδομάδες, μάθαμε για μία βάρκα που ξεκίνησε από την Λιβύη και εξαφανίστηκε στη μέση της διαδρομής, δεν βρέθηκε ποτέ. Οι τρεις επιζώντες που διασώθηκαν την επομένη από ψαράδες, επιβεβαίωσαν την ιστορία. "Ήμασταν πάνω από 80, πνίγηκαν όλοι." 
Τις μέρες αυτές, άλλαξε ο άνεμος και τα πτώματα άρχισαν να ξεβράζονται στις ακτές της Τυνησίας. 72 σώματα έχουν ανασυρθεί ήδη.

Την ίδια ώρα, 53 ακόμα κρατούμενοι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 6 παιδιά, σκοτώθηκαν απο βόμβα που έπεσε στο ιδιωτικό κέντρο κράτησης μιας συμμορίας στη Λιβύη. Ο πόλεμος στην Λιβύη μαίνεται και οι κρατούμενοι μετανάστες έχουν δύο επιλογές. Ή θα παραμείνουν κλεισμένοι στις αποθήκες και τα υπόγεια των συμμοριών που τους χρησιμοποιούν σαν σκλάβους και τους βασανίζουν για λύτρα, ή θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν και θα εκτελεστούν απο τους φρουρούς.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι μετανάστες που διέφυγαν για να γλιτώσουν από τις βόμβες, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.

Στη θάλασσα, τους περιμένει ο πνιγμός και τα μπλόκα του Σαλβίνι που απαγορεύουν την διάσωση και μας πιέζουν να τους επιστρέψουμε στη Λιβύη.

Όμορφες μέρες ευρωπαϊκού πολιτισμού."

*Φωτό από διαμαρτυρία κρατουμένων μεταναστών στο «επίσημο» κέντρο κράτησης της Zintan, της φιλοδυτικής κυβέρνησης που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

https://www.reuters.com/…/un-says-libyan-guards-reportedly-…

https://www.huffingtonpost.gr/…/livee-perovoloesan-stratiot…