Διχασμός στα «κίτρινα γιλέκα»

[ ARTI news / Κόσμος / 26.01.19 ]

Τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για 11ο Σάββατο στο Παρίσι. Παρόλα αυτά το κίνημα εμφανίζεται διαιρεμένο καθώς οι ηγέτες τους Ερίκ Ντρουέ και Πρισιλιά Λουντοσκί διαφωνούν για το ενδεχόμενο καθόδου στις ευρωεκλογές.

Την περασμένη Τετάρτη, μέλη των «κίτρινων γιλέκων» ανακοίνωσαν τη σύσταση ενός ψηφοδελτίου για τις εκλογές του Μαΐου με το όνομα Rassemblement d’ initiative citoyenne (Συγκέντρωση πρωτοβουλίας των πολιτών), που προκάλεσε αντιπαραθέσεις.

«Ο σκοπός δεν είναι να πάμε στις Βρυξέλλες για να πάμε στις Βρυξέλλες, ο σκοπός είναι η ενσωμάτωση στην πολιτική ως γενικό κανόνα, η ενσωμάτωση στο σύστημα με αφετηρία τις πρώτες εκλογές», εκτίμησε την Παρασκευή η Λεβαβασέρ.

«Αν το κίνημα των ‘κίτρινων γιλέκων’ αμφισβητεί το σύστημα, ιδίως εκείνο που εφαρμόστηκε από την Ευρώπη, δεν είναι για να γίνει μέρος του», υπογραμμίζει το μέλος από τα «κίτρινα γιλέκα» από τη Λιόν Γιασίν Μπουλαϊκί.

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα χωριστούν σε τέσσερις πορείες, από τις οποίες οι τρεις θα καταλήξουν στη Βαστίλλη, ξεκινώντας από τα Ηλύσια Πεδία, την πλας ντε λα Νασιόν και το δημαρχείο της πόλης Ιβρί-σιρ-Σεν (Βαλ-ντε-Μανρ).

Τα «κίτρινα γιλέκα» καλούνται στη συνέχεια να συμμετάσχουν από τις 17:00 έως τις 22:00 σε μια «κίτρινη νύχτα», στην πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι συγκεντρώσεις του κινήματος Nuit debout («Άγρυπνη Νύχτα») το 2016.