Δικαστική έρευνα για παραχώρηση από το Facebook προσωπικών δεδομένων

[ ARTI news / Κόσμος / 16.03.19 ]

Οι εισαγγελικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών διενεργούν ποινική προκαταρκτική έρευνα για να διαλευκάνουν τι συμβαίνει με επίμαχες συμφωνίες που συνήψε η εταιρεία Facebook με πάμπολλες ισχυρές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (περισσότερες από 150), ώστε να τους κοινοποιήσει σωρεία δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του ομώνυμου κοινωνικού δικτύου της. Οι εν λόγω συμφωνίες αποκαλύφθηκαν πέρυσι τον Δεκέμβριο. Γι αυτό προ ημερών ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε αλλαγή μοντέλου, ώστε η Facebook από πλατφόρμα μοιράσματος δεδομένων να μετεξελιχθεί κυρίως σε ψηφιακό χώρο ιδιωτικής επικοινωνίας. Έρευνες διεξάγουν επίσης το υπουργείο Οικονομικών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κ.ά.

Η μονάδα οικονομικού εγκλήματος ξεκίνησε έρευνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica είχε παράτυπα αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία 87 εκατ. χρηστών του Facebook. Τα χρησιμοποίησε δε στη συνέχεια προκειμένου να συνδράμει τον Ντόναλντ Τραμπ να νικήσει στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της χώρας. Σύμφωνα με μάρτυρες που εξετάστηκαν προσφάτως στο πλαίσιο της υπόθεσης Cambridge Analytica και μίλησαν ανώνυμα, ιδιαίτερο βάρος δίδεται στον ισχυρισμό της Facebook πως παραπλανήθηκε από την Cambridge Analytica. Σε δημόσιες δηλώσεις τους, στελέχη του ομίλου Facebook ισχυρίζονταν ότι η Cambridge τους ενημέρωσε πως η συλλογή στοιχείων γινόταν για ακαδημαϊκούς λόγους. Ωστόσο, υπήρχε υποσημείωση στην εφαρμογή, που συνέλεγε τα στοιχεία, ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για εμπορικούς σκοπούς.

Η Facebook έκλεισε συμφωνίες με περισσότερους από 150 πανίσχυρους ομίλους υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Apple, Amazon, Microsoft και Sony, σύμφωνα με τους NΥΤ. Έτσι μπορούσαν να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες αναρίθμητων χρηστών σχετικά με τους φίλους τους και άλλα θέματα, και να τις χρησιμοποιήσουν για ίδιον όφελος. Αυτό ορισμένες φορές γινόταν χωρίς τη συναίνεση των χρηστών, αν και η Facebook το αρνείται κατηγορηματικά, όπως αναφέρει το Reuters. Τα τελευταία δύο χρόνια η Facebook σταδιακά καταργεί τις προαναφερθείσες συμφωνίες, oι οποίες αποδείχθηκαν επωφελέστατες. Λόγου χάριν, η μηχανή αναζήτησης Bing, ιδιοκτησίας Microsoft, κατέγραψε τους φίλους σχεδόν όλων των χρηστών του Facebook χωρίς ρητή συγκατάθεση, ενώ η Amazon εξασφάλισε τα ονόματα των χρηστών και στοιχεία επικοινωνίας μέσω των φίλων τους. Η Apple κατόρθωσε να αποκρύψει από τους χρήστες του Facebook όλες τις συναφείς ενδείξεις, ώστε ούτε καν να δηλώνεται ότι οι δικές της συσκευές ζητούν τα ατομικά στοιχεία τους.

Οι υπέρμαχοι του απορρήτου των ατομικών στοιχείων αναφέρουν πως οι συνεργασίες μεταξύ Facebook και λοιπών κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας φαίνεται πως παραβιάζουν τη δική της συμφωνία του 2011 με την αμερικανική Επιτροπή Θεμιτού Εμπορίου για την εξασφάλιση συναίνεσης των χρηστών.