Διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αρχαίου Δράματος

[ ARti news / Ελλάδα / 10.01.17 ]

Το  διεθνές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «το αρχαίο δράμα σήμερα», ξεκινά  την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Θήβας. Το πρόγραμμα εκπονούν το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ) (επιστημονικός και καλλιτεχνικός υπεύθυνος Γιάγκος Ανδρεάδης. Υπεύθυνος του ΙΜΚ ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Ηρακλής Λογοθέτης).

Τι είναι όμως το «αρχαίο δράμα σήμερα»; Πρόκειται για ένα σύνολο σεμιναρίων και εργαστηρίων, το οποίο εστιάζει στην ανάγνωση και την ερμηνεία των τραγικών και των κωμικών έργων των αρχαίων. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, μουσικοί, χορογράφοι και άλλοι άνθρωποι του θεάτρου θα παρουσιάζουν επί δύο εξάμηνα εισηγήσεις και παραδειγματικές ερμηνείες και θα ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις με νέους ηθοποιούς και ερευνητές οι οποίοι ασχολούνται με το κλασικό αυτό είδος.

Οι παρουσιάσεις και ερμηνείες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θήβας και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εναλλάξ. Παράλληλα, θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του Παντείου Πανεπιστημίου ένα διαδραστικό δίγλωσσο (ελληνικό και αγγλικό) site, με κείμενα, εικόνες, μουσικές και βίντεο για το αρχαίο δράμα.

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια-εργαστήρια του προγράμματος, θα λάβουν πιστοποίηση από το Πάντειο Πανεπιστήμο, ενώ στο τέλος του Β' εξαμήνου θα παρουσιάσουν προτάσεις παραστάσεων αρχαίου δράματος. Σε αυτές που θα επιλεγούν, πρόκειται να παρασχεθούν από το πρόγραμμα οι αναγκαίοι σύμβουλοι (δραματουργοί, χορογράφοι, μουσικοί κ.ά.) μαζί με μια μικρή οικονομική συμβολή για την πραγματοποίησή τους, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να δείξουν τη δουλειά τους σε αρχαίους χώρους και θέατρα της Στερεάς Ελλάδας, όπως και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, με ένα διεθνές εργαστήριο αρχαίου δράματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Θήβα και με την παράσταση που θα παραχθεί από αυτό, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στα αρχαία Καστέλλια της Θήβας, στους Δελφούς, αλλά και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τα σεμινάρια-εργαστήρια του προγράμματος, εμψυχώνουν μεταξύ άλλων οι Δήμος Αβδελιώδης, Γιάγκος Ανδρεάδης, Κάτια Γέρου, Βασιλική Καρακώστα, Κυριάκος Κατζουράκης, Φάνης Καφούσιας, Στέφανος Κυριακίδης, Ηρακλής Λογοθέτης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Σταύρος Μπονάτσος, Άντζελα Μπρούσκου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Πουλής, Κερασία Σαμαρά, Κώστας Χαριτάτος, Δήμητρα Χατούπη. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στην Οργανωτική Γραμματεία του ΚΕΔΡΑ (Μαρία Ντέκα, 6974782411). Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί κατόπιν επιλογής, με βάση το βιογραφικό και ενδεχομένως συνέντευξη. Επίσης, δωρεάν είναι και οι μετακινήσεις από και προς την Αθήνα και την Θήβα, για την παρακολούθηση των σεμιναρίων-εργαστηρίων.

Προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 15η Ιανουαρίου 2017. Απαραίτητη είναι η επισύναψη βιογραφικού και φωτογραφίας.