Γενοκτονία φυλής αυτοχθόνων στον Αμαζόνιο

[ ARTI news / Κόσμος / 09.09.19 ]

 Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η γενοκτονία των αυτοχθόνων του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία ξεκίνησαν έρευνα μετά από πληροφορίες ότι η «αμόλυντη» φυλή, που ζούσε κατά μήκος του Αμαζονίου και δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τον ανθρώπινο πολιτισμό, σφαγιάστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, τουλάχιστον 10 μέλη της φυλής, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, δολοφονήθηκαν άγρια. 

Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι ανθρακωρύχοι σε ένα μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία καυχήθηκαν ότι σκότωσαν βάναυσα μέλη της φυλής. Μάλιστα, οι ανθρακωρύχοι έδιναν και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς κατακρεούργησαν τα σώματα των ιθαγενών και τα πέταξαν στο ποτάμι, επιδεικνύοντας ακόμα και λάφυρα που εικάζεται ότι είχαν αρπάξει από τους ιθαγενείς.

Πλέον, οι βραζιλιάνικες Αρχές που ασχολούνται με υποθέσεις αναφορικά με τους αυτόχθονες (η υπηρεσία Funai) ξεκίνησαν ειδικές έρευνες. Γεγονός που σημαίνει ότι εάν αποδειχθεί πως όντως σφαγιάστηκαν αυτοί οι ιθαγενείς, πρόκειται για γενοκτονία και τεράστια ανθρωπολογική καταστροφή μιας εξαιρετικά σπάνιας φυλής. Πιστεύεται ότι όσοι αυτόχθονες γλύτωσαν, κάηκαν στη μεγάλη φωτιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Θυμίζουμε το σχετικό κείμενο της Γιάννας Κουκά στο artinews.gr

“Οι Αουά δεν μένουν πια εδώ. Οι Αουά αφανίστηκαν. Η φυλή Αουά που ζούσε στο δάσος του Αμαζονίου δολοφονήθηκε. Χρόνια τώρα οι Αουά απειλούνταν από ξυλοκόπους που είχαν ανακαλύψει τον πλούτο που υπήρχε στην περιοχή. Η γη τους είχε κατακλυστεί από ανθρώπους που έχτιζαν παράνομους οικισμούς. Ένοπλοι πληρωμένοι δολοφόνοι εμφανίζονταν και σκότωναν τους Αουά. Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν αναφέρει πως εταιρείες υλοτομίας εκμεταλλευόντουσαν το δάσος. Εξόντωναν τους Αουά για πλουτισμό. 
Η τελευταία μεγάλη φωτιά στην Αμαζονία φέρνει στο φως τους φόβους πως οι Αουά χάθηκαν. Οι Αουά δεν κατοικούν πια στη γη. Τα μέλη της όπως φαίνεται είναι νεκρά. Η φυλή Αουά είχε χαρακτηριστεί ως “η πιο απειλούμενη με εξαφάνιση φυλή του κόσμου”. Την φυλή Αουά την αφάνισε ο καπιταλισμός κι ο φασισμός. Οι Αουά δολοφονήθηκαν. Τους έκαψαν ζωντανούς στο δάσος τους, στο σπίτι τους. Είμαστε όλοι Αουά, φυλή που την καίει ο ακροδεξιός Μπολσονάρου. Είμαστε αυτόχθονες της Αμαζονίας.”