Βρυξέλλες: Μαύρη μέρα για τις ψηφιακές ελευθερίες

[ ARTI news / Κόσμος / 26.03.19 ]

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Τρίτη 26 Μαρτίου, με 348 ψήφους κατά 274, την οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων για δύο χρόνια. Το κείμενο, που θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε δύο χρόνια, εναρμονίζει το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας των Εικοσιπέντε.

Η οδηγία προβλέπει επίσης την εισαγωγή νέων υποχρεώσεων, οι οποίες απευθύνονται άμεσα στις μεγάλες πλατφόρμες του Παγκόσμιου Ιστού. Το άρθρο 17 (πρώην άρθρο 13) απαιτεί από τις πλατφόρμες, όπως το YouTube, να συνάπτουν συμφωνίες με κατόχους δικαιωμάτων, ώστε να πληρώνονται οι κάτοχοι δικαιωμάτων, όταν ένας χρήστης δημοσιεύει ένα έργο (ένα κείμενο, ένα τραγούδι, μια ταινία ...).

Χωρίς συμφωνία, η πλατφόρμα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη δημοσίευση προστατευόμενων έργων στο δίκτυό της - μια σκλήρυνση σε σύγκριση με την ισχύουσα γαλλική νομοθεσία. Για να ξεφύγουν από αυτή την αυξημένη ευθύνη, οι πλατφόρμες ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν αυτοματοποιημένους μηχανισμούς για την ανίχνευση και την αφαίρεση περιεχομένου. Εργαλεία αυτού του τύπου υπάρχουν ήδη στο YouTube ή το Facebook, αλλά οι αντίπαλοι της οδηγίας φοβούνται ότι αυτό συνεπάγεται ένα ευρέως διαδεδομένο φιλτράρισμα περιεχομένου που δημοσιεύεται ηλεκτρονικά.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο, το άρθρο 15 (πρώην άρθρο 11) προβλέπει ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες καταβάλλουν αντίτιμο στους εκδότες του Τύπου για το περιεχόμενο που χρησιμοποιούν από αυτόν. Αυτό το δικαίωμα στην αμοιβή, που συνήθως αναφέρεται ως "γειτονικό δικαίωμα", θα διαρκέσει δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση του άρθρου. Μια εξαίρεση - μάλλον ασαφής - παρέχεται από το κείμενο και αναφέρεται το περιεχόμενο που δεν υπερβαίνει "λίγα λόγια". Αν δηλαδή χρησιμοποιήσει κάποιος μια μικρή περίληψη δεν θα πληρώνει.

Τα δύο αυτά άρθρα αποτέλεσαν αντικείμενο άγριων αντεκλήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των κατόχων δικαιωμάτων και των εκδοτών του τύπου, που υπερασπίστηκαν την έγκριση αυτής της οδηγίας, και των μεγάλων εταιρειών του Παγκόσμιου Ιστού καθώς και των οργανώσεων υπεράσπισης των ψηφιακών ελευθεριών, που είναι αντίθετες με αυτό το μέτρο.

 Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών βιομηχανιών και του Τύπου ισχυρίστηκαν ότι το κείμενο ήταν απαραίτητο για να τερματιστεί η "λεηλασία" των έργων από τους ψηφιακούς γίγαντες. Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, εξήγησαν ότι είχαν ήδη θέσει σε εφαρμογή συμβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας με οργανισμούς συλλογής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως το Sacem στη Γαλλία.

Από την πλευρά τους, οι ενώσεις για την υπεράσπιση των ψηφιακών ελευθεριών και ορισμένοι ευρωβουλευτές (Greens, Pirate Party) φοβούνται ότι το κείμενο δεν υποστηρίζει την πρακτική του φιλτραρίσματος του Παγκόσμιου Ιστού ή ακόμα και το τέλος κάποιων πρακτικών όπως οι εκτροπές και οι ανασχηματισμοί. Αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν διαδηλώσεις ενάντια στην οδηγία με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.

Η Ευρωβουλευτής Τζούλια Reda (Κόμμα των Πειρατών, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας Ομάδας των Πρασίνων), δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «μια σκοτεινή ημέρα για τις ψηφιακές ελευθερίες».

Τι ψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές

 Με μόνο δύο Έλληνες ευρωβουλευτές να την καταψηφίζουν, επτά Έλληνες ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και όλοι οι υπόλοιποι να απουσιάζουν από την κρισιμότερη ψηφοφορία στην ιστορία του διαδικτύου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρασε το μεσημέρι της Τρίτης η σημαντική Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στον ψηφιακό κόσμο. Οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκης και Μ. Κύρκος, η Μαρία Σπυράκη της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κ. Χρυσόγονος, μεταξύ των 348 ευρωβουλευτών που έβαλαν την υπογραφή τους στην επίμαχη οδηγία. Απόντες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες: Le Monde