Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοση του Ασάνζ

[ ARTI news / Κόσμος / 04.01.21 ]

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αυτοκτονήσει.

Ο Ασάνζ αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων. Όμως, σε όλο τον κόσμο είναι πλέον γνωστό ότι η επίθεση εναντίον του Ασάνζ είναι επίθεση εναντίον της ελευθεροτυπίας και προσπάθεια φίμωσης των ελάχιστων δημοσιογραφικών φωνών που έχουν απομείνει ελεύθερες.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει. Συνεπώς, ο αγώνας για να βγει από τη φυλακή ο Ασάνζ συνεχίζεται...