Βρετανία: Πρώτος ο ακροδεξιός Φάρατζ

[ ARTI news / Κόσμος / 13.05.19 ]

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε πως, βάσει χρονοδιαγράμματος, πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, όμως η απόφαση αυτή φαίνεται πως «βυθίζει» τους Τόρις δημοσκοπικά, ενώ επιτρέπει στον ακροδεξιό Νάιτζελ Φάρατζ να κάνει ολική επαναφορά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, ο πολιτικός σχηματισμός του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός πολιτικός, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα.

Το κόμμα του Brexit συγκεντρώνει 34%, ενώ οι Εργατικοί βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 21%. Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 11%.

Αναλυτικά:

Το Κόμμα του Brexit 34%

Εργατικοί 21%

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12%

Συντηρητικοί 11%

Πράσινοι 8%

Ukip 4%

SNP 4%

Change UK (Κόμμα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.) 3%

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόμμα του Φάτρατζ, το οποίο ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, διπλασιάζει τα ποσοστά του, ενώ το UKIP (το πρώην κόμμα του ακροδεξιού πολιτικού) καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου από το ινστιτούτο Opinium Research από την Τετάρτη ως την Παρασκευή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.004 ενηλίκων Βρετανών.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στα δύο μεγάλα κόμματα με επιφανή στελέχη τόσο των Τόρις όσο και των Εργατικών να απευθύνουν εκκλήσεις στους ψηφοφόρους τους για να πάνε στις κάλπες και να τους στηρίξουν.