Βραζιλία: Διεφθαρμένος και ο πρόεδρος Τέμερ

[ ARti news / Κόσμος / 19.05.17 ]

 

 Οι εκρηκτικές αποκαλύψεις για τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, πυροδότησαν πολιτικό σεισμό και διαδηλώσεις για παραίτηση ή αποπομπή του. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία και σε χθεσινή ομιλία του στο Κογκρέσο φέρεται να υποστήριξε ότι είναι θύμα «συνωμοσίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «O Globo», από ηχητικό ντοκουμέντο που κατέγραψαν κρυφά και παρέδωσαν στις εισαγγελικές αρχές οι μεγαλοεπιχειρηματίες αδελφοί Μπατίστα, προκύπτει μεταξύ άλλων πως ο πρόεδρος ενέκρινε τη δωροδοκία του υπόδικου για σκάνδαλα διαφθοράς Εντουάρντο Κούνια -αποπεμφθέντος προέδρου της Βουλής, στελέχους του κόμματός του και αρχιτέκτονα της αποπομπής Ρούσεφ- προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή του. 

Στη συνέχεια το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί από τον συνασπισμό του Τέμερ, σημειώνοντας την απαρχή μιας αναμενόμενης εξόδου συμμάχων του μετά τις παραπάνω καταγγελίες ότι αυτός εμπόδισε τη λειτουργία της δικαιοσύνης στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας.

Το κόμμα ανακοίνωσε σε δήλωσή του ότι ο υπουργός Πολιτισμού Ρομπέρτο Φρέιρε είχε ήδη παραιτηθεί, αλλά ότι το έτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Ραούλ Γιούνγκμαν, θα παραμείνει για λόγους εξασφάλισης την άμυνας και ασφάλειας της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης και αβεβαιότητας.

Έτσι, οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που η κυβέρνησή του προωθεί στο Κογκρέσο, ενώ προκάλεσαν πανικό στο χρηματιστήριο (-10%) και ώθησαν σε μεγάλη πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος (-5,46%) έναντι του δολαρίου.

Στο μεταξύ η ομοσπονδιακή αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς, που επικεντρώνεται στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Πετρομπράς, στοχοθετώντας συμμάχους του Τέμερ. Αστυνομικοί στην Κουριτσίμπα διεξήγαγαν έρευνα στο σπίτι του βουλευτή Χοντρίγκου Ρόσα Λούρες, επί σειρά ετών εξ απορρήτων συνεργάτη του Τέμερ. Ο Λούρες έχει κατηγορηθεί ότι λάμβανε δωροδοκίες για λογαριασμό του Τέμερ, κάτι που αρνείται.