Βουλή: Ψηφίστηκαν οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

[ ARTI news / Ελλάδα / 14.03.19 ]

«Πέρασαν» τελικά από την Βουλή όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τα δύο άρθρα για την  εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πάλι υπερψηφίστηκαν ξεπερνώντας τις 180 θετικές ψήφους που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή αρκεί για την αναθεώρησή τους η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Ειδικότερα το άρθρο 32 παράγραφος 4 συγκέντρωσε 224 θετικές ψήφους έναντι 47 κατά και 1 Παρών, όπως και το άρθρο 32 παράγραφος 5.

Έτσι, η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία θα διαμορφώσει το άρθρο κατά την επιθυμία της. Πιθανότερη εκδοχή θεωρείται να απαιτούνται 180 ψήφοι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και 151 στις επόμενες ψηφοφορίες, ώστε να μην απαιτείται διάλυση της βουλής, όπως έγινε πχ το 2014.

Τα άρθρα που αφορούν την θρησκευτική ουδετερότητα  του Κράτους πέρασαν ελαφρά ενισχυμένα με 156 θετικές ψήφους  αλλά χωρίς και πάλι να φτάσουν τις 180 θετικές ψήφους.

Σε ότι αφορά στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών η διάταξη του άρθρου 86 παράγραφος 3 ψηφίσθηκε με 255 θετικές ψήφους έναντι 17 κατά. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη τρίτη ψηφοφορία αρκεί για να τροποποιηθεί να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους.

Αντίθετα, η ερμηνευτική δήλωση, για την αναδρομικότητα των αλλαγών σε ότι αφορά στην άρση ασυλίας βουλευτών σε αδικήματα που δεν αφορούν την άσκηση του έργου τους, έλαβε 175 θετικές ψήφους έναντι 95 κατά και 1 παρών, που σημαίνει ότι στην επόμενη ψηφοφορία για να προστεθεί στο Σύνταγμα η ερμηνευτική αυτή δήλωση θα πρέπει να πάρει 180 θετικές ψήφους.