Βενετία: Αφιέρωσε το βραβείο «Σε αυτούς που βρίσκονται στα βάθη της Μεσογείου»

[ ARTI news / Κόσμος / 08.09.19 ]

«Σε αυτούς που βρίσκονται για πάντα στα βάθη της Μεσογείου», στους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο,  προσπαθώντας να ξε. Οι φύγουν από την έσχατη φτώχεια, αφιέρωσε το βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας η Ηθοποιός Αριάν Ασκαρίντ. Στους διασώστες το αφιέρωσε ο Λούκα Μαρινέλι. Πριν λίγο εκατοντάδες νέοι και νέες δαδηλωναν στο "κόκκινο χαλί" για την κλιματική αλλαγή. Κάτι κινείται. Υπάρχει αντίδραση στον εφιάλτη, στη δυστυχία, στην καταστροφή του ανθρώπου και της φύσης. Υπάρχουν ακόμη Άνθρωποι και Ανθρωπιά

Το Coupe Volpi της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στη Γαλλίδα Αριάν Ασκαρίντ για την ταινία «Gloria Mundi» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν και αυτό της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Ιταλό Λούκα Μαρινέλι για τον «Martin Eden» του Πιέτρο Μαρτσέλο, κατά την απονομή των βραβείων στη Βενετία.

Ο Μαρινέλι αφιέρωσε το βραβείο του «σε όλους εκείνους που σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα».

Η Αριάν Ασκαρίντ υπενθυμίζοντας ότι κατάγεται από οικογένεια Ιταλών μεταναστών που πήγαν στη Γαλλία για να «ξεφύγουν από τη μεγάλη φτώχεια», αφιέρωσε το βραβείο της «σε αυτούς που είναι για πάντα στα βάθη της Μεσογείου»!

Διαβάζω μία παλιότερη συνέντευξη της Ασκαρίντ και του Γκεντιγκιάν με αφορμή την προβολή της ταινίας τους «Ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα»: «Νιώθω έντονα ότι κάτι πολύ ριζοσπαστικό θα συμβεί στην Ευρώπη», λέει η ηθοποιός.

Η αίσθηση της Ασκαρίντ είναι ότι οι Ευρωπαίοι ζουν το τέλος ενός κόσμου όπως τον ήξεραν. «Είναι ένας κόσμος γερασμένος, ετοιμοθάνατος…» λέει. «Νιώθω έντονα ότι κάτι πολύ ριζοσπαστικό κάποια στιγμή θα συμβεί αλλά δεν ξέρω το πότε. Αυτό όμως που μπορώ να πω για την Ευρώπη είναι ότι ανεξάρτητα από τη δύναμη που αυτή τη στιγμή έχει η Ακροδεξιά, ανεξάρτητα από τις ακραίες αντιδράσεις πολλών και σε πολλά ζητήματα, οι ευρωπαίοι πολίτες, στην πλειονότητά τους, εξακολουθούν να θέτουν ερωτήματα, εξακολουθούν να αμφισβητούν, εξακολουθούν να σκέφτονται. Και αυτό είναι συναρπαστικό».