Βενεζουέλα: Δούρειος Ίππος η... ανθρωπιστική βοήθεια

[ ARTI news / Κόσμος / 06.02.19 ]

Εκτός από τις απειλές κατά του Νικολάς Μαδούρο που εκτοξεύονται από τις ηγεσίες κρατών της Δύσης, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης έχει βρεθεί και το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ζητήσει ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γουαϊδό.

Ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος της χώρας έχει ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες ότι αναμένεται ανθρωπιστική βοήθεια από χώρες του δυτικού κόσμου, στην οποία θα περιλαμβάνονται τρόφιμα και φάρμακα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στη χώρα.

Τώρα, η αντιπολίτευση ασκεί πιέσεις στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας κάνοντας λόγο για επικείμενη προσπάθεια του στρατού να κλέψει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Μιγκέλ Πιζάρο, μίλησε για «κόκκινη γραμμή» σε περίπτωση που ο στρατός εμποδίσει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, υπάρχει ένα όριο, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα ιατρικά προϊόντα αυτά είναι η κόκκινη γραμμή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προειδοποίησε επίσης ότι ενάντια σε μια παρεμπόδιση που μπορεί να δημιουργήσει ένα «σενάριο για το οποίο όλοι θα μετανιώσουν. Η απόπειρα να κλέψουν ό,τι μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές δεν θα λάβει την πολιτική ή κοινωνική απάντηση που έχουμε δώσει μέχρι τώρα».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πιζάρο η ανθρωπιστική βοήθεια θα συγκεντρωθεί στην Κολομβία, τη Βραζιλία και σε ένα νησί της Καραϊβικής και από εκεί θα διανεμηθεί στη χώρα.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε χθες ότι υποπτεύεται ότι ο στρατός θα επιχειρήσει να κλέψει ή να κατάσχει μερίδες από την βοήθεια και να τις διανείμει εξ ονόματος της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, από την πλευρά της, δεν έχε εκφραστεί δημοσίως για το πώς θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική βοήθεια,όμως ο πρόεδρος την έχει αποκαλέσει πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Ο Ερυθρός Σταυρός στη Βενεζουέλα εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να συνεργαστεί για τη διανομή της βοήθειας, αλλά όχι για την είσοδο αυτής στη χώρα.

Η Κολομβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί για βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν οι πρώτες να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, και ακολούθησαν ο Καναδάς (40 εκατομμύρια δολάρια), η Γερμανία, η Χιλή και η Αργεντινή ειδικότερα, είπε ο βουλευτής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ ως απάντηση στην κρίση στην Βενεζουέλα.

Πηγή ΕφΣυν